Ο Τιμ Μπάρτον στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λονδίνου

Η τρισδιάστατη ταινία κινουμένων σχεδίων του Τιμ Μπάρτον, με τίτλο «Frankenweenie», θα ανοίξει την αυλαία για το 56ο Φεστιβάλ του Βρετανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτου στο Λονδίνο.

Το ασπρόμαυρο φιλμ είναι μια κωμωδία τρόμου, σε σενάριο του Τζον Όγκαστ, και αποτελεί ριμέικ της ομότιτλης ταινίας μικρού μήκους του Μπάρτον, που κυκλοφόρησε το 1984. Πρόκειται για μια παρωδία – φόρο τιμής στην ταινία Φρανκενστάιν του 1931, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Μέρι Σέλεϊ. Στα κινούμενα σχέδια δανείζουν τις φωνές

τους οι ηθοποιοί Κάθριν Ο’ Χάρα, Μάρτιν Λάνταου, Μάρτιν Σορτ, Τσάρλι Τέιχαν, ’τικους Σέιφερ και Γουινόνα Ράιντερ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού, του Βίκτορ, ο οποίος χάνει τον σκύλο του, Σπάρκι, και χρησιμοποιεί τη δύναμη της επιστήμης για να τον φέρει πίσω στη ζωή. Το νεαρό αγόρι προσπαθεί να κρύψει τον αναστημένο σκύλο του, αλλά αυτός δραπετεύει και προκαλεί χαμό μέσα στην πόλη.

Το φιλμ βρίσκεται στα σκαριά εδώ και 28 χρόνια, από την εποχή που ο σκηνοθέτης και δημιουργός Τιμ Μπάρτον εργαζόταν για την εταιρεία κινουμένων σχεδίων της Disney. Τότε, είχε γυρίσει την ίδια ταινία, με ζωντανή δράση και πρωταγωνίστριες τις Σέλεϊ Ντιβάλ και Σοφία Κόπολα. Η εταιρία, ωστόσο, βρήκε το έργο πολύ τρομαχτικό, δεδομένου ότι ήθελε να το παρουσιάσει πριν από την προβολή της «οικογενειακής» ταινίας κινουμένων σχεδίων «Πινόκιο». Φήμες αναφέρουν ότι εκείνη η περασμένη αποτυχία του Μπάρτον ήταν η αιτία για την απόλυση του από την Disney. Το συγκεκριμένο φιλμ, πάντως, κυκλοφόρησε τελικά ως επιπλέον υλικό στο DVD της ταινίας «Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης» («Nightmare Before Christmas»).

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Φεστιβάλ – το οποίο θα διαρκέσει από τις 10 ως τις 21 Οκτωβρίου- θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ η νέα δημιουργία του Τιμ Μπάρτον θα προβάλλεται στην Ελλάδα από τις 22 Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα