Ο Μανώλης Κονταρός μιλάει για το μεγαλείο της κρητικής λεβαντιάς

Στον Αλέξη Λυγδιανό

Ο Μανώλης Κονταρός είναι από τους ανθρώπους που αντικατοπτρίζει την κρητική λεβεντιά σε όλο της το μεγαλείο. Με τη δύναμη ψυχής που τον χαρακτήριζε και τον χαρακτηρίζει εμφανίζεται ολοένα πιο δυνατός, κόντρα στα κινητικά προβλήματα τα οποία του δημιουργήθηκαν λόγω του αυτοκινητικού ατυχήματος που είχε πριν από δύο χρόνια. Δεν το έβαλε ούτε στιγμή κάτω.

Ο Μανώλης Κονταρός

είναι από τους ανθρώπους που συνεχίζουν στα βήματα κορυφαίων καλλιτεχνών της Κρήτης και μεταλαμπαδεύουν στη νεότερη γενιά τα μυστικά της μουσικής παράδοσης. Οποιος είχε την τύχη να βρεθεί σε κάποιο από τα ζωντανά γλέντια του, ή έχει ακούσει κάποιο από τα cd του, καταλαβαίνει ακριβώς τι εννοούμε.

Ο Μανώλης Κονταρός μιλάει στο «Π» και καταπιάνεται με όλα τα θέματα της επικαιρότητας, το έρεισμα που τον έκανε να ασχοληθεί με την κρητική μουσική, ενώ παράλληλα μας μιλάει και για τα σχέδια του για το μέλλον.

Τι σας παρακίνησε να ασχοληθείτε με την παραδοσιακή κρητική μουσική;

O πατέρας μου, ο Κονταρογιάννης, ήταν γνώστης του ριζίτικου τραγουδιού, άνθρωπος που είχε συνεχώς την πόρτα του σπιτιού μας ανοιχτή. Με έστειλε να μάθω του κρητικούς χορούς και έτσι αγάπησα περισσότερο την μουσική της Κρήτης μας. Στενοί μας φίλοι ήταν επίσης οι μεγάλοι λαουτιέρηδες Νίκος Μανιάς και Μανώλης Κακλής κι έτσι θαύμασα το παίξιμο τους. Ετσι πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με το λαούτο και να τραγουδήσω.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε ότι ακόμα και σε λαϊκά σχήματα στις μεγάλες πίστες της Αθήνας μπαίνουν η λύρα και το λαούτο. Πιστεύετε ότι είναι μία μόδα που θα περάσει ή η κρητική μουσική ήρθε για να μείνει;

Υπάρχει βαθύ παρελθόν στην κρητική μουσική, δυνατόν παρόν και μέλλον. Είναι πολύ δυνατή η κρητική μουσική, γιατί τραγουδά τη ζωή, τις χαρές της και τις πίκρες της και θα έχει και μέλλον. Ο κόσμος νιώθει μέσα του τα τραγούδια, μένουν εκεί γιατί μέσα από το συνδυασμό της μαντινάδας, του στίχου με τη μουσική ζει αυτά που τον αγγίζουν. Αυτό είναι η κρητική μουσική, ένα τραγούδισμα της ζωής.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας καλλιτέχνες; Ποια είναι τα πρότυπα σας;

Οι μεγάλοι καλλιτέχνες της Κρήτης, που έσπασαν τα γεωγραφικά σύνορα του νησιού και έδειξαν τον πλούτο της μουσικής σε όλο τον κόσμο έκαναν και μένα να θέλω να τους μοιάσω, να εμπνευστώ από αυτούς όταν ήμουν ακόμη μικρό παιδί.

Στο τραγούδι «Αρχίζω και τρελαίνομαι» η εισαγωγή είναι από ένα ιστορικό ροκ κομμάτι. Πόσο κοντά είναι η παραδοσιακή κρητική μουσική με την ροκ; Ποιος σας έδωσε την ιδέα για ένα κομμάτι που έγινε επιτυχία και τραγουδήθηκε από ολόκληρη την Ελλάδα;

Η ιδέα γεννήθηκε πάνω στο πάλκο και σε συνεργασία με τους μουσικούς του σχήματος μου, το βγάλαμε. Η μουσική δεν έχει σύνορα κι έτσι βγήκε αυτό το αποτέλεσμα που αρέσει στον κόσμο, απ’ ότι μπορώ να καταλάβω.

Πώς είναι η κατάσταση της υγείας σας μετά από το ατύχημα που είχατε; Πόσο βοήθησε η αγάπη του κόσμου στην ανάρρωση σας; Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη όταν ξανανεβήκατε στο πάλκο μετά το ατύχημα;

Είμαι καλά, συνεχίζω και κάνω αυτό που αγαπώ, η αγάπη του κόσμου ήταν και είναι η δύναμη μου. Είναι πραγματικά αδύνατον να περιγράψω με λόγια την αγάπη του κόσμου που δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή. Αυτό με έκανε να ανέβω ξανά στο πάλκο και τότε, όταν επέστρεψα, ένιωσα την ενέργεια που μου δίνει να μου γεμίζει κάθε μυ του σώματος μου. Είναι πραγματικά δύσκολο να δείξω με λόγια αυτά που μου έχει προσφέρει ο κόσμος με την αγάπη του.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι και πια η αγαπημένη σας μαντινάδα; Ποιο δικό σας τραγούδι ζητάει περισσότερο ο κόσμος;

Εκείνη τη στιγμή το πως νιώθω θα επηρεάσει και την προτίμηση μου. Κάθε κατάσταση, κάθε περιστατικό έχει και ένα αντιπροσωπευτικό τραγούδι που με εκφράζει. Το ίδιο ισχύει και με τις μαντινάδες που μπορούν να με εκφράσουν πλήρως. Αυτήν την περίοδο ο κόσμος ζητά πολύ το «Αρχίζω και τρελαίνομαι».

Πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση την δουλειά σας και γενικότερα την κρητική μουσική; Διασκεδάζει ο κόσμος όπως παλαιότερα; Ποιες είναι οι διαφορές;

Ο κόσμος έχει τώρα περισσότερη ανάγκη από ποτέ για να διασκεδάσει. Είναι απαραίτητο να μπορέσει να βρει ένα καταφύγιο στη μουσική. Πιστεύω μάλιστα ότι η επιστροφή στην παράδοση του δίνει ένα επιπλέον στήριγμα. Ο άνθρωπος είναι σαν το δέντρο. Αν δεν έχει βαθιές ρίζες, δε θα μπορέσει να αντέξει στον πρώτο δυνατό άνεμο. Έτσι λοιπόν, πιστεύω ότι ο κόσμος γυρίζει και πάλι στην παράδοση και βέβαια και στην παράδοση της Κρήτης.

Ετοιμάζετε κάποια νέα δισκογραφική δουλειά; Θα σας δούμε ζωντανά τον ερχόμενο χειμώνα στην Αθήνα;

Στην Αθήνα είμαι αυτήν περίοδο και θα κάνω εμφανίσεις, γιατί θέλω να έρθω σε επαφή με τον κόσμο εκεί, μετά από ένα καλοκαίρι κατά τη διάρκεια του οποίου προσπάθησα να βρεθώ σε μέρη, όπου πολλοί φίλοι της κρητικής μουσικής ήθελαν να βρεθώ κοντά τους. Είμαι αυτήν την περίοδο στο στούντιο με τον Νίκο Καρβελά, γράφουμε ένα νέο CD, ενώ γράφω και ένα CD με κρητικά τραγούδια. Και τα δύο θα κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Αν κάποιο από τα 4 παιδιά σας έλεγε ότι θα ακολουθήσει τα βήματα σας στην κρητική μουσική τι θα το συμβουλεύατε και ποια θα ήταν η αντίδραση σας;

Να έχουν τη υγειά τους, να είναι σωστοί άνθρωποι και να ακολουθήσουν ότι τους εμπνέει. Αυτό προσπαθώ να περάσω στα παιδιά μου. θα τα στηρίξω όποια και αν είναι η απόφαση τους.

Ποια στιγμή θα σας μείνει αξέχαστη στη γεμάτη επιτυχίες μουσική καριέρα σας;

Είμαι γεμάτος αναμνήσεις από ωραίες και δύσκολες στιγμές. Τις κρατώ όλες, γιατί αυτές μου θυμίζουν ποιος είμαι και οι στιγμές αυτές μου δίνουν δύναμη για να συνεχίσω.

Keywords
Τυχαία Θέματα