Ο λόγος που δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα

Το νησάκι της Αλατάς στον Πήλιο δεν είναι η μοναδική περίπτωση αλλά σίγουρα είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές, που «φωτογραφίζουν» πλήρως τα τεράστια εμπόδια της γραφειοκρατίας και τα προβλήματα της χώρας στο χώρο των επενδύσεων.

Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, από τότε δηλαδή που Κύπριοι επενδυτές εξέφρασαν επιχειρηματικό ενδιαφέρον για το νησάκι της Αλάτας στο Πήλιο, η επένδυση είναι κολλημένη μέχρι και σήμερα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με την υπόθεση να βρίσκεται αυτόν τον καιρό στα «συρτάρια» του Συμβουλίου της Επικράτειας, περιμένοντας εις μάτην να εκδοθεί μια απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες

η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται από μέρα σε μέρα με την αγωνία για την τύχη της επένδυσης και γενικότερα της περιοχής του Πηλίου να φθάνει στο ζενίθ της. Να υπογραμμίσουμε πως μια θετική εξέλιξη στην υπόθεση ίσως δείξει επιτέλους τον δρόμο για το πως να επιλυθούν και άλλες δεκάδες τέτοιες υποθέσεις που είναι μόνιμα «κολλημένες».

Η υλοποίηση της επένδυσης αναμένεται να έχει πολλαπλά τα οφέλη όχι μόνο για το Δήμο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, καθώς σε περίοδο οικονομικής κρίσης θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα προκύψουν έσοδα και περαιτέρω ανάπτυξη και τόνωση του τουρισμού με την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού οικονομικού επιπέδου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Κύπριων επενδυτών, στα πλάνα τους είναι η κατασκευή τριών παραδοσιακών οικισμών, πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Οι τρεις μικροί παραδοσιακοί οικισμοί θα αποτελούνται από μικρές κατοικίες – καταλύματα, στις οποίες θα διαμένουν τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου.

Παράλληλα στη συμφωνία των Κυπρίων επενδυτών και της δημοτικής αρχής, περιλαμβάνεται η μίσθωση της νησίδας από τους επενδυτές, με εκμετάλλευση για 99 συνολικά χρόνια, με τα οικονομικά οφέλη για τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου να προκύπτουν πολλαπλά.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών υφίσταται από το 1998, καταβάλλουν κανονικά το ετήσιο μίσθωμα ύψους 20.000 ευρώ, ενώ συνολικά εδώ και 15 χρόνια που έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση.

Τέλος, ο προϋπολογισμός της επένδυσης αναμένεται να φθάσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ και το συγκρότημα θα φιλοξενεί τουρίστες υψηλών εισοδημάτων, ενώ θα συνεισφέρει πολλαπλά στην οικονομική ανάπτυξη του Πηλίου και της Μαγνησίας. Υπολογίζεται να απασχολεί 400 εργαζόμενους, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός όσων απασχοληθούν κατά την ανέγερση της μονάδας

Keywords
Τυχαία Θέματα