BBC: Ο Πούτιν ένα βήμα μπροστά από τον Ομπάμα

Για μεγάλη διπλωματική νίκη της Ρωσίας, αν η πρωτοβουλία της Ρωσίας για τη Συρία πετύχει, κάνει λόγο ο Στίβεν Ρόζενμπεργκ, ανταποκριτής στη Μόσχα, του βρετανικού BBC.

«Η αποτροπή ενός αμερικανικού στρατιωτικού χτυπήματος σε έναν σημαντικό σύμμαχο στη Μέση Ανατολή, με την παράλληλη απομάκρυνση της απειλής των χημικών όπλων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ: αυτό ήδη θεωρείται μεγάλη επιτυχία της Μόσχας» αναφέρει το δημοσίευμα του BBC. Σύμφωνα με αρκετές ρωσικές εφημερίδες,

αν η πρωτοβουλία της Μόσχας χαρακτηριστεί από επιτυχία θα «σώσει» και τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα καθώς δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, κίνηση που δεν βρίσκει υποστήριξη ούτε στο εσωτερικό των ΗΠΑ αλλά ούτε στο εξωτερικό.

«Στο ζήτημα της Συρίας, η Ρωσία δείχνει να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα δέχεται επικρίσεις ότι υπεκφεύγει, ότι τραβάει κόκκινες γραμμές και μετά αργεί να αναλάβει δράση, ο πρόεδρος Πούτιν ήταν τόσο αξιόπιστος και αμετακίνητος όσο τα τείχη του Κρεμλίνου: με συνέπεια αντιτίθεται σε ένα αμερικανικό χτύπημα» αναφέρει ο βρετανός ανταποκριτής. Ακόμη και αν η ρωσική πρωτοβουλία δεν βρει ανταπόκριση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κανείς δεν θα μπορέσει να καταλογίσει στη Μόσχα ότι δεν προσπάθησε να βρει διπλωματική λύση.

Πόσες πιθανότητες έχει να επιτύχει η η πρόταση του Πούτιν; «Δεν θα είναι εύκολο» αναφέρει το δημοσίευμα. Και καταλήγει: «Ο πρόεδρος Πούτιν λέει ότι η πρωτοβουλία της Μόσχας θα λειτουργήσει μόνο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αποκλείσουν την στρατιωτική δράση ενάντια στη Δαμασκό. Αλλά ο πρόεδρος Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι μόνο η απειλή χρήσης βίας κατέστησε μία διπλωματική λύση πιθανή. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι δύσκολο να φανταστούμε τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία να συμφωνήσουν σε ένα μή δεσμευτικό ψήφισμα που δεν θα απειλεί τον πρόεδρο Άσαντ σε περίπτωση που αποτύχει να ακολουθήσει το σχέδιο. Ακόμη και αν μία συμβιβαστική διπλωματική λύση βρεθεί, αυτό δεν θα σημαίνει και το τέλος του πολέμου. Σύμφωνα με την ρωσική καθημερινή εφημερίδα Vedomosti, η πρόταση της Μόσχας “αφορά μόνο στα χημικά όπλα και στην κόκκινη γραμμή του Ομπάμα. Όχι τη σύγκρουση στη Συρία στο σύνολό της, η οποία θα συνεχίσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα