Ο εγκέφαλος μπορεί να… αυτοθεραπευθεί

Ελπίδα για την καλύτερη και ταχύτερη αποκατάσταση της εγκεφαλικής λειτουργίας έπειτα από τραύματα στο κεφάλι δίνει η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στην επιθεώρηση Proceedings of the Academy of Sciences και αναφέρει ότι ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να σχηματίζει νέα δίκτυα νευρώνων!

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες και το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Garvan στο Σίδνεϊ. Σύμφωνα

με τα αποτελέσματά της, η πλαστικότητα του εγκεφάλου είναι τέτοια που επιτρέπει τον σχηματισμό νέων νευρώνων για την αποκατάσταση της βλάβης, ακόμη και μακριά από το σημείο του τραύματος.

Οι επιστήμονες αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι εντόπισαν τις περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν προξενείται βλάβη στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται για την ικανότητα της μάθησης και της μνήμης.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες υπέβαλαν ποντίκια σε τεστ συμπεριφοράς πριν και μετά από τραυματισμό στο κεφάλι, προκειμένου να αναλύσουν τις αλλαγές που υφίστανται. Όπως αναφέρουν, με έκπληξη ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια είχαν αρχίσει σταδιακά να δείχνουν ότι μάθαιναν και συγκρατούσαν στη μνήμη τους καινούργια πράγματα, παρόλο που ήταν φανερό ότι η εκπαίδευση που χρειάζονταν ήταν αρκετή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το γεγονός αυτό οφείλεται στις αλλαγές που παρατηρούνται στη λειτουργία δύο περιοχών του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου, ο οποίος ευθύνεται για πολλές και σημαντικές λειτουργίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα