Ο Δ. Αβραμόπουλος στην εκδήλωση για τα 99 χρόνια από την αιματηρή «Μάχη της Καλλίπολης»

Ζωντάνεψαν οι μνήμες από την «Μάχη της Καλλίπολης» σήμερα στο Συμμαχικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο, όπου, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, τιμήθηκαν οι πεσόντες Σύμμαχοι που έχασαν την ζωή τους πολεμώντας στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο υπέρ της «Αντάντ» κόντρα στους Τούρκους των «Κεντρικών Δυνάμεων».

Η εκστρατεία στην Καλλίπολη αποσκοπούσε στην κατάληψη των Δαρδανελλίων, για να αποκλείσει την Τουρκία, και να δώσει θαλάσσιο δίαυλο στους Συμμάχους. Όμως οδήγησε σε βαριές απώλειες Βρετανών, Νεοζηλανδών και Αυστραλών Στρατιωτών (ANZAC).Μαρτυρίες αναφέρουν και την παρουσία 12 Ελληνοαυστραλών στο εκστρατευτικό

σώμα, από τους οποίους στην μάχη χάθηκε ο Πήτερ Ράντος.

Παρά τον βαρύ φόρο αίματος, που πλήρωσαν επίσης Ινδοί και Γάλλοι στρατιώτες, η «Μάχη της Καλλίπολης» παρέμεινε στην ιστορία σαν μια σελίδα ηρωισμού που τιμάται σε όλο τον κόσμο, ενώ θεωρείται πως συνέβαλε στην σφυρηλάτηση της εθνικής συνείδησης του Αυστραλιανού έθνους.

Στην Ελλάδα στην τελετή στο Φάληρο παρόντες ήταν ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ που παρέστη ως εκπρόσωπος των ΕΔ, Πρέσβεις, αντιπροσωπείες Στρατιωτικών, και απόγονοι των μαχητών που με την αυτοθυσία τους κέρδισαν μία θέση στην ιστορία

Κ.Α.

The post Ο Δ. Αβραμόπουλος στην εκδήλωση για τα 99 χρόνια από την αιματηρή «Μάχη της Καλλίπολης» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα