Ν. Καραμούζης: Οι τράπεζες πρέπει να μείνουν ιδιωτικές

Η Ελλάδα θα πρέπει να προσφέρει πιο ελκυστικά κίνητρα για να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να κρατήσει τις τράπεζες στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνει σε συνέντευξη του στο Reuters ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank

καθηγητής Νικόλαος Καραμούζης.

“Στο τέλος της ημέρας οι τράπεζες θα πρέπει να μείνουν ιδιωτικές”, δηλώνει στο πρακτορείο ο κ. Καραμούζης.

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση, η Ε.Ε. το ΔΝΤ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να επανεξετάσουν ολόκληρη τη διαδικασία. “Δεν θέλουμε να καταλήξουμε με κρατικές τράπεζες”, αναφέρει.

Εκφράζει ταυτόχρονα τον προβληματισμό του για τον διορισμό επιτρόπων στις ελληνικές τράπεζες επισημαίνοντας σχετικά: “κάθε παρέμβαση στη διοίκηση των τραπεζών είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ένα είδος γραφειοκρατίας που δεν καλλιεργεί την ανάπτυξη της επιχείρησης. Θα πρέπει να επανεξεταστεί το σύνολο της ‘αδέξιας’ αυτής εποπτείας”.

Όσον αφορά την έκδοση των μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) ο κ. Καραμούζης σημειώνει στις δηλώσεις του ότι το ετήσιο κουπόνι του 7% που θα πρέπει να πληρώνουν οι τράπεζες στο ΤΧΣ είναι ακριβό.

Το υψηλό επιτόκιο κάνει τις τράπεζες να φαίνονται λιγότερο ελκυστικές στους επενδυτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης τον κίνδυνο της απομείωσης της συμμετοχής τους (dilution) εάν τα CoCos μετατραπούν σε μετοχές, αναφέρει.

Επιπλέον, το να ζητηθεί από τους ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου με τους ίδιους όρους όπως το ΤΧΣ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντικίνητρο καθώς ένα μέρος των κεφαλαίων θα διοχετευθεί για να καλυφθεί η αρνητική θέση των τραπεζών, δηλώνει στο πρακτορείο.

Για να επιλυθεί αυτό προτείνει οι ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν με διαφορετική τιμή ή σε μεταγενέστερο στάδιο μετά την κάλυψη της αρνητικής θέσης από το Ταμείο.

“Δεν νομίζω ότι οι νέοι επενδυτές θα έβαζαν χρήματα για να καλύψουν τις χθεσινές ζημιές. Θα ήταν πιο πρόθυμοι να αναλάβουν κινδύνους που σχετίζονται με τη μελλοντική κερδοφορία της τράπεζας”, δηλώνει.

Ο κ. Καραμούζης επισημαίνει παράλληλα ότι οι δυνατότητες των τραπεζών να προχωρούν σε πωλήσεις και επαναγορές (πράξεις repos) μη ελληνικών χρεογράφων στις διεθνείς αγορές βελτιώνονται, κάτι που βρήκε στήριξη και στην επιστροφή άνω των 12 δισ. ευρώ σε καταθέσεις τους τελευταίους πέντε με έξι μήνες.

“Η Eurobank έχει repoed περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ σε ξένα χρεόγραφα και διεξήγαγε διατραπεζικές συναλλαγές παραγώγων με τράπεζες του εξωτερικού αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων”, αναφέρει και προσθέτει: “Αυτά είναι ορισμένα από τα πρώτα σημάδια βελτίωσης. Είμαι πεπεισμένος ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και καθώς θα βελτιώνεται το κλίμα στις αγορές, η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου θα μπορούσε να έρθει στα τέλη του 2013, πριν η Ελλάδα (η κυβέρνηση) επιστρέψει στις αγορές”.

Σημειώνει τέλος ότι τους τελευταίους έξι μήνες η Eurobank μείωσε τον δανεισμό της από το Ευρωσύστημα των κεντρικών τραπεζών κατά 25%.

πηγή: http://www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα