Μολδαβία: Εκστρατεία για την τελωνειακή ένωση με την Ρωσία

Ξεκίνησε από χθες Πέμπτη εκστρατεία για την ένταξη στην τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, από το Κόμμα των Σοσιαλιστών στη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

«Έχουμε ξεκινήσει μια πανεθνική εκστρατεία για την υποστήριξη της ένταξης της Μολδαβίας στην τελωνειακή ένωση και, στη συνέχεια, στην Ευρασιατική Ένωση. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες μας σχετικά με τα οφέλη αυτής της πολιτικής για την πορεία για τη χώρα μας» δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος

Ίγκορ Ντόντον.

Οι Βρυξέλλες, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία προσπαθούν να ενισχύσουν τους δεσμούς με τη Μολδαβία και τη Γεωργία. Η ΕΕ θέλει να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με αυτές τις χώρες μέχρι τον Ιούνιο. Στις 2 Φεβρουαρίου έγινε δημοψήφισμα στη Gagaunia, ανεξάρτητη ρωσόφωνη περιοχή στη Μολδαβία, με βάση το οποίο το 97.2% των ψηφοφόρων δήλωσαν την αντίθεσή τους στην ολοκλήρωση με την ΕΕ, και το 98,4% υποστηρίζει τη διατήρηση στενών δεσμών με τη Μόσχα με την τελωνειακή ένωση.

Οι κάτοικοι της Gagaunia φοβούνται ότι τα γεωργικά τους προϊόντα δεν θα βρουν θέση στην τεράστια αγορά της ΕΕ , και ότι θα χάσουν την παραδοσιακή ρωσική αγορά.

Το τοπικό κοινοβούλιο της Transdniestria πρόκειται να υιοθετήσει το ρωσικό κράτος δικαίου στην περιοχή , και πριν λίγο καιρό, ομιλητής ζήτησε από τη Μόσχα να προσαρτήσει την περιοχή των 500.000 ανθρώπων .

«Ο Πούτιν πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να κάνει στη Μολδαβία ό, τι έκανε στην Κριμαία », δήλωσε ο Jean – Claude Juncker , πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου που θέλει να είναι ο επόμενος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής . «Διαφορετικά, η Μολδαβία θα μπορούσε να είναι το επόμενο θύμα της ρωσικής επιθετικότητας», πρόσθεσε.

Η Μολδαβία βασίζεται στη Ρωσία για την ενέργεια.

The post Μολδαβία: Εκστρατεία για την τελωνειακή ένωση με την Ρωσία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα