Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τους δημοσιογράφους είχε ο Ερντογάν

Επιστρέφοντας από το Τουρκμενιστάν και μέσα από το αεροπλάνο, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τους δημοσιογράφους, την οποία και φέρνει σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Hurriyet.

Για το Κουρδικό, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της Παιδείας στην κουρδική γλώσσα, κάτι στο οποίο επιμένουν πολύ οι Κούρδοι, τονίζοντας ότι είναι αδύνατο να γίνει αυτό καθώς θα είναι εις βάρος της επίσημης γλώσσας της χώρας του.

Είπε ότι ούτως ή άλλως έχουν εξασφαλίσει το

δικαίωμα για την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία.

Κατηγόρησε τους Κούρδους αντάρτες για μη τήρηση της σταδιακής συμφωνίας ειρήνευσης που προβλέπει και την αποχώρησή τους αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο γενικής αμνηστίας.

Για το θέμα αυτό κατηγορείται ανοιχτά ο Τούρκος πρωθυπουργός από το κόμμα των εθνικιστών που θεωρεί ότι θα δώσει αμνηστία όταν ολοκληρωθεί το ζήτημα με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με τον κ. Ερντογάν να ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται τέτοια περίπτωση.

Είπε επίσης ότι μόλις το 20% των μαχητών του PKK έχουν αποχωρήσει από την Τουρκία. Σε άλλες του αναφορές, υπερασπίστηκε τον νυν γενικό επιτελάρχη, κ. Οζέλ, τον οποίο είχε κατηγορήσει ο Μπασμπούγ ότι σιωπεί.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι κάνει πάρα πολύ σωστά καθώς δεν θα έπρεπε να παραβεί το νόμο και να κάνει δηλώσεις, επισήμανε ωστόσο ότι γνωρίζει προσωπικά ο ίδιος πόσο ενοχλημένος είναι ο κ. Οζέλ από την κατάσταση.

Αναφέρθηκε και στις φήμες ότι τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει ένας νέος κύκλος διαδηλώσεων, όταν ξεκινήσει το πρωτάθλημα και ανοίξουν τα πανεπιστήμια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι τα ίδια λέγοντο και την μέρα που ανακοινώθηκαν οι ποινές για το Εργκένεκον, “αλλά λάβαμε τα δέοντα μέτρα και δεν έγινε τίποτα”.

Προειδοποίησε πάντως ότι όποιος επιχειρήσει να ταράξει τη χώρα, θα βρει μπροστά του το νόμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα