Τι ισχυει στην περιπτωση μη πληρωμης εισιτηριου συμφωνα με τον ποινικο κωδικα

ΠΡΟΣΟΧΗ:ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΣΤΑ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ,ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ, ΄Η ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.
ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ,ΟΥΤΕ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ.
---ΜΗΝ ΨΑΡΩΝΕΤΕ---ΕΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΣΕ ΕΣΑΣ Ή ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ,ΚΡΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΓΕΤΕ.---
γράφει ο Τασιόπουλος Σταύρος

H μη πληρωμή εισιτηρίου στα ΜΜΜ σύμφωνα με το άρθρο 391 του Ποινικού
Κώδικα λογίζεται ως πταίσμα, τούτο όμως δεν δίνει καμιά δυνατότητα σύλληψής ενός τέτοιου ”δράστη” από κάποιον πολίτη, εν προκειμένω τον ελεγκτή εισιτηρίων όπως προκύπτει από τα άρθρα 275 και 409 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μιας και αυτό είναι επιτρεπτό σε κακουργήματα και πλημμελήματα. Το μόνον που δύναται να πράξει ο ελεγκτής είναι η εγγραφή προστίμου για την παράβαση αφού πληροφορηθεί τα στοιχεία του ”δράστη”.

Ο "δράστης" βέβαια δεν υποχρεούται να δώσει τα στοιχεία του ούτε και να αποδεχθεί οποιαδήποτε εντολή κατακράτησής του πολύ δε περισσότερο αν αυτή συμβεί δια της βίας, εξ ου και η έλευση της αστυνομίας μετά από κλήση του ελεγκτή σε πληθώρα ελέγχων, όπου καλείται ώστε να οδηγήσει τον δράστη είτε προς δίκη ή για την βεβαίωση των στοιχείων της ταυτότητάς του. Εδώ η βεβαίωση των στοιχείων από αστυνομικό όργανο δεν συνεπάγεται και την πληροφόρηση αυτών από πλευράς του ελεγκτή, διότι αποτελούν προσωπικά δεδομένα και ο αστυνομικός δεν μπορεί να τα δώσει σε τρίτο πρόσωπο-πολίτη-ελεγκτή για την εγγραφή προστίμου. Και πάλι όμως ο ”δράστης” δεν θα λάβει κάποιο πρόστιμο, αφού αυτό εγγράφεται μόνον από τον ελεγκτή αν αυτός πληροφορηθεί νομιμώς τα στοιχεία του παραβάτη.
Keywords
Τυχαία Θέματα