Μεϊμαράκης: Η Ελλάδα εχει κομβικό ρόλο στη Μεσόγειο

Τον κομβικό ρόλο της χώρας μας στις σχέσεις της Ευρώπης με τον Αραβικό κόσμο παρουσίασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης σε ομιλία του κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρετέθη στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου του Economist με θέμα «Ευρώπη και Αραβικός κόσμος: Ενδυναμώνοντας τους πολιτικούς, επιχειρηματικούς και επενδυτικούς δεσμούς», το οποίο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας και του Αραβικού Συνδέσμου.

Ομιλία

απηύθυνε, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Δρ Ναμπίλ Ελαράμπι, ενώ συμμετείχαν περίπου πεντακόσιοι εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου από την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, τον Λίβανο, το Λουξεμβούργο, τη Μαυριτανία, την Ισπανία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη και την Τυνησία. « Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας αποτελεί κομβικό σημείο στις σχέσεις της Ε.Ε. με τον Αραβικό κόσμο. Το ίδιο και η στενή σχέση της χώρας μας που αποτελεί μια σταθερά για τη δημιουργία νέων συνθηκών και την επανατοποθέτηση όλων των παραγόντων στην ευρύτερη περιοχή. Έχει δημιουργηθεί μια νέα ευκαιρία. Μια νέα ευκαιρία για όλους μας στο πλαίσιο της προσπάθειας της συνύπαρξης των λαών μας. Συνύπαρξης οικονομικής. Συνύπαρξης πολιτικής και πολυπολιτισμικής. Και όποιος δεν το βλέπει αυτό εθελοτυφλεί.

Εμείς, ως Ελλάδα, το διαπιστώνουμε σε κάθε βήμα. Και το μεταφέρουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας. Και αναμένουμε αποτελέσματα άμεσα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη και την οικονομική ανάταξη. Άμεσα συνδεδεμένα με σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες.” τόνισε ο Προεδρος της Βουλης. Παράλληλα ο Ευάγγελος Μειμαρακης επισήμανε οτι: ” οι σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού κόσμου, έχουν ως γνώμονα τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αραβικού κόσμου.

Διότι η χώρα μας αποτελεί τον κόμβο, την πύλη, θα έλεγα, που ανοίγει αυτές τις σχέσεις. Τις σχέσεις συνεργασίας με τους παραδοσιακούς φίλους μας του Αραβικού κόσμου. Αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι. Και σήμερα την εποχή της κρίσης η Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Η Ελλάδα που προεδρεύει της Ε.Ε. και που ταυτόχρονα αγωνίζεται προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις, έχει έναν κομβικό ρόλο. Έναν ρόλο κλειδί στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Έναν ρόλο σημαντικό στις σχέσεις της Ευρώπης με τους νότιους γείτονές της, καθώς και στις σχέσεις με το σύνολο των λαών που ζουν και επιδιώκουν να αναπτυχθούν παράλληλα και ταυτόχρονα με την Ευρώπη του αύριο.

Αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι. Το διαπιστώνουμε όλοι. Και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε όλοι. Τόσο οι Ευρωπαίοι που θέλουν να επενδύσουν στις αραβικές χώρες όσο και οι φίλοι των αραβικών χωρών που επιδιώκουν την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων προς την Ε.Ε. Η Ελλάδα αποτελεί τον κόμβο. Αποτελεί το κομβικό σημείο από και προς τον Αραβικό κόσμο. Έχει την τεχνογνωσία που απαιτείται και τις δυνατότητες που είναι απαραίτητες. Σε όλους τους τομείς. Οικονομικούς και πολιτικούς. Και αυτό είναι κατανοητό από όλους.

Πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνονται σήμερα τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται. Στην πραγματική οικονομία αλλά και στη διαμόρφωση των συνθηκών που οδηγούν στην αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών δεδομένων.»

Α.Κ.

The post Μεϊμαράκης: Η Ελλάδα εχει κομβικό ρόλο στη Μεσόγειο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα