Μεγάλο ρίσκο αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ

Απειλή  για την ευρωζώνη είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος επισημαίνει για ακόμη μία φορά τις συνέπειες σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ.

Μέσα από ανακοίνωσή του ο οίκος αναφέρει ότι ακόμη και μια “ελεγχόμενη” έξοδος της Ελλάδας, μπορεί να οδηγήσει την

ευρωζώνη σε μία βαθύτερη και πιο παρατεταμένη ύφεση.  Οι συνολικές απώλειες για την Ευρώπη να εκτιμώνται στα 150 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, ενώ η επίπτωση στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 1% μέχρι το 2014.

Ωστόσο, στο ενδεχόμενο μιας “άτακτης” εξόδου, οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα καταστροφικές και αβέβαιες, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής διάχυσης της κρίσης σε άλλες περιφερειακές, όπως ονομάζονται, χώρες. Ένα τέτοιο “σοκ”, σημειώνει χαρακτηριστικά,μπορεί να είναι αντίστοιχο με την κρίση του 2008-2009, με το ΑΕΠ των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών να υποχωρεί κατά 4-6% εντός λίγων τριμήνων.

Ο οίκος αναθεωρεί τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, και ενώ τον Μάρτιο προέβλεπε άνοδο του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2,3% το 2012 και 2,9% το 2013, τώρα εκτιμά ότι η άνοδος θα κυμανθεί σε 2.2% και 2.8% αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα