Μέχρι τελικής πτώσης

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Σκληρή διαπραγμάτευση μέχρι τέλους, επιμονή στα ισοδύναμα για την αποφυγή των οριζόντιων περικοπών, εξαίρεση όσο το δυνατόν περισσότερων ειδικών μισθολογίων και άμεση εκταμίευση των αναπτυξιακών πόρων για τη συγκράτηση της ύφεσης που «τρέχει» με 6,3% και της ανεργίας που ανήλθε στο εφιαλτικό 24,4%. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντώνης Σαμαράς κάθεται αύριο στο τραπέζι των συνομιλιών με την τρόικα έχοντας απέναντι τους δύσπιστους συνομιλητές, αλλά

συμμάχους τους εντολείς τους, οι οποίοι εκφράζουν την αμέριστη στήριξή τους στην τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα συμπεφωνημένα. Κι εδώ ακριβώς είναι το κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης που είναι πολιτική, αλλά και ιδεολογική, καθώς οι μεν τροϊκανοί επιμένουν στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο των διαρκών περικοπών αποσκοπώντας στην «αυτορρύθμιση» της αγοράς, ο δε Σαμαράς αντιπαραθέτει τα ισοδύναμα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η εξόντωση της κοινωνίας και με τις κατάλληλες κρατικές παρεμβάσεις (ενίσχυση πόρων Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενεργοποίηση ΕΣΠΑ, μείωση ΦΠΑ κτλ) να ανακόψει σε πρώτη φάση το κύμα της κατάρρευσης, κατά δεύτερον να επαναφέρει την ισορροπία και τρίτον να ξεκινήσει την αναστροφή του κλίματος.

Δυσκολίες
Ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος είναι τεράστιος, η αγωνία για την πορεία των διαβουλεύσεων εντείνεται διαρκώς, όμως, όπως έγραφε ο Σαρτρ παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές του υπαρξισμού: «Όλοι οι αρχηγοί γνωρίζουν την αγωνία. Αυτό δεν τους εμποδίζει να ενεργούν. Αντίθετα, είναι η ίδια η υπόσταση της δράσης τους. Γιατί αυτό προϋποθέτει πως αντιμετωπίζουν μια πολλαπλότητα από δυνατότητες και όταν διαλέξουν μία από αυτές, ξέρουν πως αυτή έχει αξία μονάχα γιατί πάρθηκε ύστερα από εκλογή».

Ταξίδι αστραπή
Οι στιγμές είναι ιστορικές και η σιωπή απαραίτητη. Σε αυτήν τη συγκυρία δεν υπάρχει χρόνος ούτε για ομιλίες, ούτε για συνεντεύξεις. Η απόφασή του για το ταξίδι-αστραπή στη Θεσσαλονίκη εντάσσεται στην αναγκαιότητα της τήρησης χαμηλών τόνων και δυναμικών πράξεων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του «Π», πέραν των αποκρατικοποιήσεων, κανένα άλλο μέτρο δεν έχει οριστικοποιηθεί. Άλλωστε, ο Γ. Στουρνάρας έχει διαβεβαιώσει ότι «δεν θα θιγούν οι χαμηλές συντάξεις», ενώ ανάλογες διαβεβαιώσεις δόθηκαν για αρκετές κατηγορίες χαμηλόμισθων.
Οι ώρες, επίσης, δεν προσφέρονται για αντιπολίτευση και ειδικά από τους κυβερνητικούς εταίρους, κάτι που έχει καταλάβει πολύ καλά ο Φώτης Κουβέλης, αλλά δεν λέει να εννοήσει ο Β. Βενιζέλος, αλλάζοντας τακτικές σαν τα πουκάμισα και θέτοντας όρους στην προσπάθειά του να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα εντός του ΠΑΣΟΚ.

Επιμένουν στις ακραίες θέσεις
Οι τροϊκανοί, από την πλευρά τους αυξάνουν τον βαθμό δυσκολίας ζητώντας απολύσεις, εξαήμερη εργασία, δεκάωρη ημερήσια εργασία και μεγάλες μειώσεις στο μη μισθολογικό κόστος μόνον όμως για τους εργοδότες. Είναι προφανές ότι τέτοια «πυροτεχνήματα» εκτοξεύονται για να προκαλέσουν «εκτυφλωτική λάμψη», με σκοπό να περάσουν σκληρά μέτρα

Keywords
Τυχαία Θέματα