Με προσοχή παρακολουθεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις στη Συρία

Το βλέμμα στραμμένο στη Συρία έχει η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να τηρήσει τις απαραίτητες αποστάσεις, αλλά και να μη διαταράξει τις διεθνείς συμμαχίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σημερινή συνάντηση στο υπ. Εξωτερικών του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου στον «ΣΚΑΙ» ότι η Ελλάδα θα δράσει με βάση το

διεθνές δίκαιο, αλλά και τις συμμαχικές υποχρεώσεις της. Στόχος ήταν και είναι η χώρα να παραμείνει ένας παράγοντας σταθερότητας, ίσως και ο μοναδικός πλέον, στην περιοχή.

Την ίδια ώρα πολλά κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την απορία τους για τη στάση της Αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «μικροπολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό της χώρας».

Στέλεχος της Κυβέρνησης αναρωτιόταν χαρακτηριστικά στη Βουλή «τι ακριβώς θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε σε μία τόσο κρίσιμη και για τη χώρα μας χρονική συγκυρία; Να πούμε όχι σε όλα στους συμμάχους μας! Είναι υπεύθυνη στάση αυτή;».

Εκείνο που φοβάται περισσότερο απ’ όλα η κυβέρνηση είναι η ανθρωπιστική κρίση και το ενδεχόμενο κύμα προσφύγων που θα προκληθεί σε περίπτωση επέμβασης της Δύσης στη Συρία, το μεγαλύτερο βάρος του οποίου θα κλιθεί να αντιμετωπίσει η χώρα μας, αλλά και γενικότερης ανάφλεξης στο λεγόμενο «αραβικό τόξο».

Ήδη ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας έκανε λόγο για 100.000 θύματα και εκατομμύρια πρόσφυγες αναφερόμενος μάλιστα στη «μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή του 21ου αιώνα».

Το κρίσιμο ζήτημα όμως για την κυβέρνηση είναι να βρεθεί σε απόσταση ασφαλείας από το πεδίο πυρός και παράλληλα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους συμμάχους της. Στην παρούσα φάση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι προς το παρόν δεν έχει υποβληθεί αίτημα από αμερικανικής πλευράς για παραχώρηση της βάσης της Σούδας για ανεφοδιασμό σε βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη. Ο προβληματισμός του πρωθυπουργικού γραφείου έχει να κάνει με το γεγονός ότι ανάλογη διαρροή πληροφορίας που ούτε και τότε ίσχυε είχε συμβεί και κατά την επέμβαση στη Λιβύη.

Οι εξελίξεις στη Συρία συζητήθηκαν εκτενώς και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από το αίτημα του προέδρου του κόμματος Α. Τσίπρα για έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, ώστε ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία για τις προθέσεις της κυβέρνησης, στελέχη της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για ιδιαίτερα περίπλοκη και εκρηκτική, κατάσταση εκφράζοντας την κατηγορηματική τους αντίθεση στην εμπλοκή της χώρας μας, με οποιαδήποτε μορφή, έμμεσα ή άμεσα σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα