Μαίνεται ο «πόλεμος» μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ για τις συλλογικές συμβάσεις

Δριμεία επίθεση και έντονη κριτική άσκησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος στον ΣΕΒ εξαιτίας του ότι αρνήθηκε να υπογράψει τη νέα ΕΣΣΕ, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας. Ο κ. Παναγόπουλος έκανε λόγο για «λυσσαλέα επίθεση» και «υποκριτική στάση»

του προέδρου του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλου, κατά του θεσμού της ΕΓΣΣΕ και κατά των κοινωνικών εταίρων που τη συνυπογράφουν.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι: «Με δεδομένη την έλλειψη ελευθερίας στις διαπραγματεύσεις καθώς υπάρχει ένα απαγορευτικό και αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί καθώς διασφαλίζει με τον καθολικό χαρακτήρα της το επίδομα γάμου για όλους τους εργαζόμενους. Ο κ.Δασκαλοπουλος με τις λυσσαλέες επιθέσεις του και τις συνεντεύξεις του δείχνει σαν να είναι το παιδί εκείνο που το παραγκώνισαν Κυβέρνηση και Τρόικα. Και δείχνει ίσως τη θλίψη του».

«Εμείς μαζί με αυτούς που υπέγραψαν τη Συλλογική Σύμβαση, τους μικρούς εργοδότες θα απευθυνθούμε και στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και θα απαιτήσουμε να επανέλθει η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων και κυρίως η επεκτασιμότητά τους σε όλους τους εργαζόμενους. Θα απαιτήσουμε επίσης να γίνει άρση όλων των επιστρατεύσεων και να μπει οριστικό τέλος σε τέτοιου είδους αντιδημοκρατικά και αντισυνταγματικά μέτρα», προσέθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία ισχυρού μπλοκ των κοινωνικών εταίρων που συνυπογράφουν τη σύμβαση, ώστε από κοινού να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, με στόχο την άρση του ισχύοντος αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου (που εμποδίζει τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, τη μετενέργεια και την επεκτασιμότητα των συμβάσεων) και τη λήψη μέτρων ανάσχεσης της παρατεταμένης λιτότητας, της ύφεσης, της ανεργίας, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.

Επίσης εξουσιοδοτήθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις και αποφασίστηκαν περιοδείες σε όλη τη χώρα και η έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων γύρω από την ΕΓΣΣΕ ώστε να οργανωθεί η νομική προστασία των εργαζομένων.

Η απάντηση του ΣΕΒ

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΕΒ με ανακοίωση, στην οποία κατηγορεί τη Συνομοσπονδία ότι στρέφει την πλάτη της στα συμφέροντα των εργαζόμενων και αδιαφορεί για τους ανέργους και ότι εκπροσωπεί τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό των ΔΕΚΟ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Μάταια η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προσπαθεί να γεμίσει το αδειανό πουκάμισο μιας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) χωρίς νομική υπόσταση ούτε ουσιαστικό περιεχόμενο, για να διασώσει το φύλλο συκής του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού των ΔΕΚΟ που η ίδια εκπροσωπεί και που δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα και τις αγωνίες των εργαζομένων.

Ο ΣΕΒ εκπροσωπεί την πραγματικότητα των χιλιάδων εργαζομένων στις επιχειρήσεις-μέλη του οι οποίοι απολαμβάνουν τις καλύτερες συνθήκες εργασίας και τις καλύτερες αμοιβές. Γι αυτό και είμαστε οι μόνοι που εξασφαλίζουμε στη πράξη το επίδομα γάμου. Ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένα καλέσει τη ΓΣΕΕ να συζητήσουμε για ένα νέο πρότυπο μιας σύγχρονης και ισχυρής Συλλογικής Σύμβασης. Με τις κόκκινες γραμμές και τους δήθεν ανένδοτους αγώνες η ΓΣΕΕ άφησε ελεύθερο το πεδίο στις εργασιακές συνταγές της Τρόικας, στις οποίες μόνο ο ΣΕΒ έχει αντιπαραθέσει ουσιαστικό αντίλογο. Με την νοοτροπία και τη στάση της, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπονομεύει στην πράξη το θεσμό της ΕΓΣΣΕ, στρέφει την πλάτη της στα συμφέροντα των εργαζόμενων και αδιαφορεί για τους ανέργους.

Ο ΣΕΒ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο θέατρο σκιών ενός στημένου κοινωνικού διαλόγου. Θα είναι παρών όταν ο κοινωνικός διάλογος αγκαλιάσει την ουσία και αντιμετωπίσει τις αγωνίες των εργαζομένων».

Keywords
Τυχαία Θέματα