Μ. Ζορπίδης: «Θα μας… πεθάνει το ελεγκτικό συνέδριο»

Των Λευτέρη Ζαβλιάρη και Βαγγέλη Στολάκη από την εφημερίδα «Karfitsa»

Αναζητούνται ευθύνες στους διαδρόμους του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης μετά τον θάνατο του πρώην δημοτικού υπαλλήλου της ταμειακής υπηρεσίας από καρδιακό επεισόδιο, μη μπορώντας να αντέξει τη σωρεία καταλογισμών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για χρήματα που ουδέποτε καταχράστηκε, όπως είχε αποκαλύψει η Karfitsa την προηγούμενη εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, το δράμα της οικογενείας συνεχίζεται καθώς το… σταυρό του μαρτυρίου τώρα καλείται κουβαλήσει η οικογένεια του αποθανόντος, με το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να… νίπτει τας χείρας του και να τηρεί σιγήν ιχθύος για το θέμα.

Το ζήτημα που σαφώς και ανακύπτει είναι η παντελής απουσία στήριξης από την πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης προς τον εν λόγω υπάλληλο, που έφτασε στο σημείο να πληρώνει αδρά τις εφέσεις στο Ελεγκτικό συνέδριο, φτάνοντας στο σημείο της οικονομικής εξαθλίωσης. Η «Κ» απευθύνθηκε στο δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη, με τον τελευταίο να αρνείται να σχολιάσει το περιστατικό.

«Δεν προλάβαμε»

Για ένα σφάλμα που οδήγησε στο θάνατο το δημοτικό υπάλληλο έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χάρης Αηδονόπουλος. «Πρόκειται για έναν εσφαλμμένο καταλογισμό. Είναι καθαρά λογιστικό και όχι ουσιαστικό ζήτημα», επισημαίνει ο κ. Αηδονόπουλος. Μάλιστα όπως επισημαίνει ο ίδιος, «το 1998 επι δημαρχίας Κοσμόπουλου, υπήρχαν και τότε προβλήματα καταλογισμών σε ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο εκείνης της περιόδου». Όσον αφορά τη στήριξη που έπρεπε να έχει ο συγκεκριμένος υπάλληλος από την πλευρά του δήμου, ο κ. Αηδονόπουλος υποστηρίζει ότι «Υπήρξε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ότι θα τον στηρίξουμε, καθώς επρόκειτο για μια λογιστική τρύπα. Αν και ήταν θέμα ημερών να υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα, δυστυχώς δεν προλάβαμε», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Ο ίδιος προσθέτοντας σημειώνει ότι η νομική υπηρεσία του δήμου επειδή βρίσκεται στη δικαιοδοσία του δήμου δεν μπορούσε να λειτουργήσει αυτοβούλως. «Για αυτό το λόγο και υποχρεώσαμε το δήμαρχο να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να στηριχθεί ο υπάλληλος», καταλήγει ο κ. Αηδονόπουλος.

«Μπορούσαν να δανείσουν»

Για εμμονή του δήμου στη νομιμότητα έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Κωνσταντινίδης. «Με τις πολιτικές του μνημονίου που ακολουθεί η διοίκηση του δήμου θα έπρεπε να περιμένουν μια τέτοια εξέλιξη» επισημαίνει ο κ. Κωνσταντινίδης. Όπως σημειώνει ο δημοτικός σύμβουλος ο εν λόγω υπάλληλος είχε περάσει από τα γραφεία της δημοτικής παράταξης που εκπροσωπεί, ζητώντας να του παρασχεθεί στήριξη στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε. «Όπως καταλάβαμε όλοι από την εν λογω παράλογη ιστορία ο συγκεκριμένος άνθρωπος έπρεπε να αποδείξει ότι δεν ήταν ελέφαντας. Ωστόσο κάτι τέτοιο έπρεπε να το κάνει δίνοντας σημαντικά ποσά στα δικαστήρια, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εφέσεις». Ο κ. Κωνσταντινίδης μάλιστα επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για το γεγονός ότι δεν πήρε πολιτική απόφαση, προκειμένου να στηρίξει τον αποθανόντα δημοτικό υπάλληλο. «Θεωρώ ότι ο δήμος, αν και είναι δέσμιος της νομιμότητας, έπρεπε να πάρει την κατάλληλη απόφαση ώστε να στηρίξει τον υπάλληλο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Θα μπορούσαν να του δωθούν δανεικά κάποια χρήματα, με όλα τα απαραίτητα παραστατικά, ώστε να μην ειπωθεί ότι δίδονται χρήματα από τη διοίκηση του δήμου όπου να ‘ναι».

Την άποψη πως η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης θα έπρεπε να παρέχει στήριξη στον εν λόγω δημοτικό υπάλληλο εκφράζει και ο επικεφαλής της παράταξης «Εξουσία Πολιτών» και δημοτικός σύμβουλος, Μάκης Στεργίου. «Είναι έγκλημα. Θεωρώ πως ο δήμος πρέπει να έχει ένα ανθρωπιστικό πρόσωπο προς κάθε κατεύθυνση. Είναι υποχρέωση του ίδιου του δήμου αλλά και των δημοτικών παρατάξεων να στηρίζουν όσους έχουν ανάγκη και προβλήματα. Ακόμα και σε αυτούς που μπορεί να φταίνε, γιατί κανείς δεν είναι τέλειος» ανα φέρει και προαναγγέλλει πως θα ζητήσει συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα.

«Ο δήμος έπρεπε να τον προστατεύσει»

«Είναι λυπηρό το γεγονός ένας υπάλληλος που δέχτηκε εντολή για να πληρώσει προσωπικό να του καταλογίζεται ότι καταχράστηκε χρήματα, ενώ έφτασαν στα χέρια αυτών που τα δικαιούνταν» σχολιάζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος είχε δώσει ως αντιδήμαρχος Οικονομικών τη σχετική εντολή στον αποθανόντα δημοτικό υπάλληλο. «Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Γιατί φταίει ο υπάλληλος;» διερωτάται και συμπληρώνει «του καταλογίστηκαν κάποια εκατομμύρια ευρώ για τα δυο χρόνια. Για τα δέκα χρόνια πόσα έπρεπε να του καταλογιστούν; Πεθαίνει ο ένας, πεθαίνει ο άλλος και σε λίγο θα πεθάνουν όλοι με αυτά που καταλογίζει το Ελεγκτικό συνέδριο». Ο ίδιος υπογραμμίζει επίσης ότι «η σημερινή διοίκηση του δήμου έπρεπε να παρέχει τουλάχιστον νομική βοήθεια γιατί ο υπάλληλος δεν έκανε κάτι παράνομο». Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο κ. Ζορπίδης «ο υπάλληλος είχε τρελαθεί όταν άρχισαν να καταφτάνουν στην οικεία του τα πρώτα χαρτιά». Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι καταλογισμοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μεταβιβαστούν στα παιδιά του. «Θα μας πεθάνουν όλους. Θα έχουν κρίμα στο λαιμό τους. Ο υπάλληλος, αν και δεν τον γνώριζα προσωπικά, έμαθα ότι ήταν σωστός και καλός στη δουλειά του και έφυγε από τη ζωή εξαιτίας των κατηγοριών. Η διοίκηση του δήμου έπρεπε να του παρέχει νομική προστασία. Πρέπει να σκεφτόμαστε και ανθρώπινα όχι μόνο… δημοτικά όπως κάνει ο δήμος» καταλήγει ο κ. Ζορπίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα