Ο… δικηγόρος του ΚΘΒΕ

Από την εφημερίδα «Karfitsa»

Η αναβάθμιση του ΚΘΒΕ ήταν ο κύριος στόχος του Δημήτρη Γαρούφα, όταν ανέλαβε το τιμόνι του οργανισμού τον Απρίλιο του 2007. Τρία χρόνια μετά παρέδωσε τη σκυτάλη στον επόμενο, μετά από μια επιτυχημένη, όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς, θητεία στην καρέκλα του προέδρου. Ο πρώην πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης (κατά τη χρονική περίοδο 2005-2008), στο πέρασμα του από

το ΚΘΒΕ κατάφερε να αναβαθμίσει κατά πολύ τον φορέα.

Ο κ. Γαρούφας κατά τη θητεία του υπέγραψε πρωτόκολλα συνεργασίας με όλα τα θέατρα των Βαλκανίων, ίδρυσε και λειτούργησε την Ένωση Θεάτρων Νοτιοανατολικής Ευρώπης με έδρα τη Θεσσαλονίκη και μέλη τα εθνικά θέατρα των Βαλκανικών χωρών με στόχο να συναντώνται κάθε διετία με παραστάσεις αρχαίου δράματος αλλά και ανέγειρε στη Νέα Ραιδεστό συγκρότημα κατασκευής σκηνικών αποθήκης και ψηφιοποίησε όλο το αρχείο του οργανισμού. Ενώ, φιλοξένησε για δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη το «ευρωπαϊκό βραβείο θεάτρου», θεσμό διεθνούς εμβέλειας.

Ο Δημήτρης Γαρούφας γεννήθηκε στις 13.3.1951 στην Αμφίπολη Σερρών, σπούδασε νομικά στο ΑΠΘ, παρακολούθησε το μεταπτυχιακό τμήμα ποινικής επιστήμης της ίδιας σχολής και δικηγορεί στη Θεσσαλονίκη από το 1979. Εκλέγεται μέλος του δικηγορικού συμβουλίου του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 1993. Την περίοδο 2002-2005 ήταν α’ αντιπρόεδρος, ενώ στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2005 εκλέχθηκε πρόεδρος αυτού για την τριετία 2005-2008. Μάλιστα, κατά τη θητεία του, ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης συμμετείχε για πρώτη φορά σε όλες τις νομιμοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ή-ταν ρηξικέλευθες οι παρεμβάσεις του σε μεγάλα εθνικά και κοινωνικά θέματα και τα ψηφίσματά του απασχόλησαν την επικαιρότητα.

Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος και επιστημονικός σύμβουλος του Μουσείου των Σαρακατσάνων που εδρεύει στις Σέρρες. Είναι μέλος της “Επιτροπής διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού” που συνεστήθη το 1994 από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Χ. Κυρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα