Λόμπι συμμάχων, απέναντι στο… λόμπι της δραχμής

Του Δ. Κεμπέ

Την ώρα που ο αρχιτέκτονας της οικονομικής καταστροφής της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, «νοικιάζει» εαυτόν σε εταιρεία μάνατζερ με σκοπό να μεταδίδει, επί πληρωμή, ανά τον κόσμο τη συνταγή του αφανισμού ενός έθνους, η ελληνική κυβέρνηση φτιάχνει το δικό της συμμαχικό λόμπι απέναντι στο λόμπι της δραχμής.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έλευση της τρόικας, ο υπουργός Οικονομικών ολοκληρώνει το πακέτο των νέων μέτρων που «θα είναι και τα τελευταία», σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού. Την Τρίτη ο Γ. Στουρνάρας μεταβαίνει στο Βερολίνο, όπου θα συζητήσει τα δημοσιονομικά ισοδύναμα με τον Γερμανό ομόλογό του Βολ. Σόιμπλε και την επομένη θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας. Παρά τα όσα διακινούνται μέσω διαρροών και …σεναρίων, το ακανθώδες ζήτημα των ειδικών μισθολογίων, ανέφερε στο «Π» στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, θα έχει αρκετές μεταβολές. «Θα υπάρξουν εξαιρέσεις στα ειδικά μισθολόγια» επεσήμανε, χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες, σημειώνοντας παράλληλα ότι «τα πράγματα δεν είναι όπως ακούγονται».

Το ΔΝΤ
Το δεδομένο είναι ότι μετά τις τελευταίες συναντήσεις Σαμαρά με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ, αλλά και τις αποδεδειγμένες προσπάθειες περιστολής των δημοσίων δαπανών, οι οποίες θα περικοπούν κατά 14% στον φετινό προϋπολογισμό, το κλίμα έχει αλλάξει για τα καλά στις τάξεις των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και στο ΔΝΤ υπέρ της χώρας. Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Ταμείου, η τρόικα, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, θα επικεντρωθεί στη μείωση του ελλείμματος, στα διαρθρωτικά μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης, καθώς και για την εξασφάλιση μόνιμης και υψηλότερης ανάπτυξης. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα παραμονής των μελών της τρόικας στην ελληνική πρωτεύουσα και ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις και την πρόοδο που θα επιτευχθεί. Επίσης, είπε ότι δεν γνωρίζει για το πότε θα είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας ώστε να δοθεί στα μέλη του συμβουλίου του Ταμείου και στη συνέχεια να δημοσιοποιηθεί. Πρόσθεσε ότι αυτή είναι πάντα η τακτική που ακολουθείται και από τους Ευρωπαίους συνεργάτες και θα γίνει (η ετοιμασία της έκθεσης) όταν «όλα θα ξεκαθαριστούν», επισήμανε χαρακτηριστικά. Επομένως, το «παράθυρο» για πρόσθετες βελτιώσεις είναι ορθάνοιχτο σε περίπτωση που η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες επιδείξει έργο κυρίως στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Ο Ράις επανέλαβε ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για δίκαια και ισορροπημένα μέτρα.

Επιμήκυνση
Ανάλογη στήριξη παρέσχε εκ νέου στη χώρα ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ, σημειώνοντας ότι, αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η ΕΕ θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη στη Σύνοδο της 19ης Οκτωβρίου. «Εάν οι Έλληνες επιδείξουν δέσμευση στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει στη Σύνοδο του Οκτωβρίου να αποφασίσουμε την εφαρμογή ενός προγράμματος που δεν θα αφήν

Keywords
Τυχαία Θέματα