Κρήτη: «Βγήκαν τα μαχαίρια» για τον τόπο γέννησης του El Greco!

Χαρακτηριστικά «εμφυλίου» λαμβάνει η κόντρα μεταξύ δήμου Ηρακλείου και Μαλεβιζίου για το που γεννήθηκε ο Ελ Γκρέκο! Ένα θέμα που για πολλούς ήταν…λυμένο επιστημονικά ,εδώ και 30 χρόνια, έρχεται ξανά με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα σκιάζοντας τις σχέσεις δύο δήμων- πόλεων που ερίζουν για την καταγωγή του μεγάλου τέκνου της Κρήτης: του Δομήνικου Θεοτόκοπουλου: γεννήθηκε στο Χάνδακα ή το Φόδελε;

Ο Ελ Γκρέκο, όπως έμεινε γνωστός στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης ως κορυφαίος ζωγράφος, γλύπτης και αρχιτέκτονας της (Ισπανικής)

Αναγέννησης σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ Ηρακλείου και δήμου Μαλεβιζίου με προεκτάσεις διπλωματικές και…διακρατικές. Το Ηράκλειο ετοιμάζει αδελφοποίηση με το δήμο Τολέδο , ο δήμος Μαλεβιζίου έκανε χθες προσφυγή στο υπουργείο Εσωτερικών και η Πρεσβεία της Ισπανίας συνιστά…ψυχραιμία!

Οι άνθρωποι του δήμου Μαλεβιζίου δηλώνουν αποφασισμένοι να ‘μην αφήσουν το Ηράκλειο να καπηλευθεί τον τόπο γέννησης ενός μεγάλου κρητικού’ όπως δηλώνουν. Και από την πλευρά του Ηρακλείου να υποστηρίζουν ότι ‘ο τόπος γέννησης του ζωγραφούν έχει πιστοποιηθεί από πήγες ιστορικές’ και πως δεν αμφισβητείται ότι στο Χάνδακα γεννήθηκε και μεγάλωσε!

Τι συνέβαλε στην όξυνση των πνευμάτων , τι ήταν αυτό που αναθέρμανε το ενδιαφέρον των δύο πλευρών; Μα, φυσικά ότι το έτος 2014 έχει ανακηρυχθεί έτος Θεοτόκοπουλου και το υπουργείο Πολιτισμού έχει αποφασίσει μια σειρά από εκδηλώσεις που θα κυριαρχήσουν όλη την ερχόμενη χρονιά.

Ο δήμος Ηρακλείου είχε διεκδικήσει να συμπεριληφθεί ως κεντρικός πυλώνας στη διαδικασία αυτή, συγκρότησε και επιτροπές και ταυτόχρονα προχώρησε τις διαδικασίες για την αδελφοποίηση με το Τολέδο όπου έζησε από το 1577 (έως το θάνατο του το 1614 )και μεγαλούργησε ο κρητικός ζωγράφος.

«Εμείς προχωράμε κανονικά την αδελφοποίηση και τις εκδηλώσεις που ετοιμάζουμε για το έτος Θεοτόκοπουλου» απάντησε ο κ.Κουράκης που γνώριζε τις αντιδράσεις από το γειτονικό δήμο.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για τέτοια πράγματα. Η ιστορία έχει γραφεί. Έχουν αποδειχθεί όλα αυτά με σοβαρές πηγές ότι ο Θεοτόκοπουλος είναι Ηρακλειώτης» τόνισε ο δήμαρχος κ.Κουράκης που υποστηρίζει ότι ‘το Τολέδο είναι μια πόλη που επιθυμεί να αδελφοποιηθεί με το Ηρακλειο»

Ιστορική Αδικία

Την ίδια ώρα στο Μαλεβίζι όπου ανήκει το Φόδελε αποφάσισαν ότι είναι μεγάλη ιστορική αδικία -και δεν μπορούν να λείπουν από αυτή τη ‘γιορτή’ – αφού επιμένουν ότι όλα ‘τα επιστημονικά στοιχεία συνηγορούν ότι εκεί στο Φόδελε γεννήθηκε ο Θεοτόκοπουλος’ Και άρχισαν δικές τους διαδικασίες για να αδελφοποιηθούν με το Τολέδο που στο παρελθόν είχε ζητήσει να γίνει ‘δίδυμες’ πόλεις με το Φόδελε…

«Κοιτάξτε αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές. Εμείς πήγαμε στο Τολέδο και συμφωνήσαμε με το δήμο Ηρακλείου να προχωρήσουμε μαζί. Τώρα υπάρχουν ορισμένοι που αντιδρούν και το Ηράκλειο μας την έφερε. Κανένα στοιχείο δεν υπάρχει που να λέει ότι ο Θεοτόκοπουλος γεννήθηκε στο Ηρακλειο. Σπούδασε στο Ηρακλειο ναι. Αλλά η γενέτειρα του ήταν το Φόδελε. Αυτό είναι ξεκάθαρο και έχουμε στοιχεία ατράνταχτα. Εμείς δεν θα αφήσουμε την αδελφοποίηση του Ηρακλείου με το Φόδελε. Κάναμε ήδη προσφυγή στο υπουργείο Εσωτερικών και περιμένουμε την απάντηση» λέει ο αρμόδιος για πολιτιστικά θέματα στο δήμο Μαλεβιζίου κ.Γ.Αεράκης. Ο οποίος και ήταν εξ αυτών που μετέβησαν στο Τολέδο για να προχωρήσουν την αδελφοποίηση…

«Πως έγινε όλο αυτό το παρασκήνιο δεν ξέρουμε. Αλλα δεν θα το αφήσουμε έτσι. Εμείς έχουμε στοιχεία από το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο και μια 20ετή έρευνα. Δεν έχουν τίποτα. Και δεν είχαν τίποτα. Έχουμε έγγραφο του τότε δημάρχου κ.Καρέλλη που λέει ότι θέλει το Ηρακλειο να είναι Παρόν στην αδελφοποίηση ως μητροπολιτικός δήμος και όχι ότι είναι γενέτειρα του Ελ Γκρέκο. Αυτό το…ανακάλυψαν αργότερα Κάποιοι Ηρακλειώτες ιστορικοί» λέει ο κ.Αεράκης.

τα επιχειρήματα

Το Ηρακλειο ,ωστόσο, θεωρεί ότι το θέμα επιστημονικά –ιστορικά έχει λυθεί.

«Να γυρίζουμε πίσω δεν έχει Νόημα. Αυτό κυριάρχησε παλιά ως μια άποψη που δεν είχε τεκμηριωθεί. Τώρα ιστορικές πηγες , από τον αείμνηστο Παναγιωτακη μέχρι τον καθηγητή Χατζηνικολάου, αλλά και άλλοι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι τόπος γέννησης του Θεοτόκοπουλου είναι το Ηρακλειο, ο Χάνδακας. Όλα τα άλλα είναι στη σφαίρα του μύθου» λέει ο κ.Κουράκης που προσθέτει ότι όλα αυτά τα στοιχεία εδώ και 30 χρόνια δεν έχουν αμφισβητηθεί.

«Σας θυμίζω ότι έγινε και η έκθεση για τον ΕΛ Γκρέκο και ήρθαν στο Ηρακλειο έργα από όλο τον κόσμο. Δεν τέθηκε ζήτημα ποτέ. Η ιστορία έχει απαντήσει νομίζουμε με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό. Εμείς δεν αποκλείουμε κανένα από εκδηλώσεις, αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε μια λογική παραποίησης της ιστορίας» ανέφερε ο δήμαρχος.

Από την πλευρά τους στο δήμο Μαλεβιζίου θεωρούν ότι στοιχεία έχουν εκείνοι κι όχι το Ηρακλειο!

«Ούτε καν το 1982 στην επιστολή του τότε δημάρχου δεν αναφέρεται Κάτι τέτοιο. Θα τη δημοσιοποιήσουμε αυτή και πολλά άλλα στοιχεία. Έχουμε την 20ετή έρευνα του Πανεπιστημίου του Βαγιαδολίδ που αποδεικνύει τη ότι ο Ελ Γκρέκο γεννήθηκε στο Φόδελε.» λέει ο κ.Αεράκης επισημαίνοντας ότι αργότερα…ανακαλύφθηκε από το Ηρακλειο άλλος τόπος γέννησης.

«’Εχουμε στοιχεία και θα τα καταθέσουμε και στο υπουργείο» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Ο Θεοτόκοπουλος είναι πολύ μεγάλο μέγεθος για να τον μειώνει έτσι το Ηρακλειο. Είναι κρητικός. Εμείς δεν θέλαμε αυτή την εξέλιξη, το Ηρακλειο όμως μας απέκλεισε» τόνισε.

Αντιδράσεις

Η επιτροπή που έχει συσταθεί στο δήμο Ηρακλείου υπό τον πρόεδρο κ.Καρατζάνη έχει κρατήσει σκληρή στάση –μάλιστα την περασμένη εβδομάδα έγινε και…σκηνικό στο γραφείο του. Ο κ.Καρατζάνης και άλλοι (δημοτικοί σύμβουλοι κ.Ματζαπετάκης, Βασιλάκης κλπ) θεωρούν ότι δεν πρέπει να γίνει καμία συζήτηση για το θέμα αυτό και φυσικά να μην υπάρχει καμία υπαναχώρηση αφού έχει ξεκαθαριστεί επιστημονικά ότι γεννήθηκε στο Ηρακλειο ο Γκρέκο.

Ταυτόχρονα έχει ενημερωθεί το υπουργείο Εσωτερικών και ο κ.Μιχελάκης από τον οποίο το Μαλεβίζι έχει ζητήσει να…σταματήσει την αδελφοποίηση του Ηρακλείου με το Τολέδο.

Στο θέμα παρενέβη εξωδίκως και η πρεσβεία της Ισπανίας που ενημερώνεται για τις εξελίξεις ενώ συστήνει ψυχραιμία στις δύο πλευρές…

πηγή: cretalive.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα