Κούρεμα το Σαββατοκύριακο για την Λαική

Το Σαββατοκύριακο εκτός απροόπτου θα διενεργηθεί το τελικό κούρεμα των καταθέσεων στη Λαϊκή Τράπεζα αφού έχουν ξεπεραστεί σχεδόν όλες οι τεχνικές δυσκολίες για να προχωρήσει το κούρεμα και στην πράξη.

Όπως είναι γνωστό, στην περίπτωση της Λαϊκής αν και πιο τραγική η κατάσταση είναι

πιο απλή αφού θα κουρευτούν όλα τα ποσά που υπερβαίνουν τις 100χιλ. ευρώ. Θα υπολογιστούν στο κούρεμα και τυχόν τόκοι που προκύπτουν από τα ποσά, αλλά στο τέλος της μέρας στους λογαριασμούς που θεωρούνται μη εξασφαλισμένοι θα απομείνει το ποσό των 100χιλ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα αποδεσμευτούν και κάποια επιπλέον ποσά που έβλεπαν οι πελάτες δεσμευμένα στους λογαριασμούς τους. Με βάση το νέο ισολογισμό της Τράπεζας Κύπρου οι καταθέσεις που μεταφέρονται από τη Λαϊκή είναι 4.5δις ευρώ, άρα κουρεύονται περίπου 3.5δις καταθέσεις αφού με βάση σρτοιχεία της Κεντρικής στο τέλος Μαρτίου υπήρχαν καταθέσεις 8δις στη Λαϊκή.

Πάντως εδώ και μερικές μέρες η νέα τράπεζα άρχισε σιγά-σιγά να εξετάζει και την παραχώρηση νέων δανείων και κυρίως στεγαστικών τα οποία δεν εμπερικλείουν μεγάλους κινδύνους. Ανάλογη διαδικασία ακολουθείται και για λογαριασμούς υπερανάληψης. Μετά τις πρώτες μέρες από το άνοιγμα των τραπεζών όπου το βάρος της εξυπηρέτησης διδόταν μπροστά στα Ταμεία, πλέον και μετά και τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναδιάρθρωση χορηγήσεων και στην υποβοήθηση πελατών που έχουν πραγματικά πληγεί από την κρίση.

Σε αναμονή οι υπάλληλοι

Όσον αφορά τους υπαλλήλους της νέας τράπεζας, πλείστοι από αυτούς (είτε της Λαϊκής είτε της Τράπεζας Κύπρου) βρίσκονται σε αναμονή των εξελίξεων με τα Ταμεία Προνοίας αφού δεν είναι αρνητικοί να αποχωρήσουν φτάνει να λάβουν ένα σημαντικό μέρος του Ταμείου τους για να καλύψουν κυρίως ποσά που οφείλουν σε δάνεια.

Η συντεχνία των τραπεζοΰπαλλήλων πρότεινε στον υπουργό Οικονομικών Σχέδιο Πρόωρης Εθελοντικής Αφυπηρέτησης για να δοθεί η ευκαιρία να αποχωρήσουν μέχρι 1000 υπάλληλοι χωρίς να υποστούν μειώσεις τα Συνταξιοδοτικά ωφελήματα τους.

Το Σχέδιο, σημείωνε η ΕΤΥΚ, πρέπει να περιλαμβάνει πρόνοια ότι σε περίπτωση κουρέματος, τότε η ίδια η Τράπεζα θα καταβάλει μέσω Σχεδίου τέτοια αποζημίωση που να υπερκαλύπτει το κούρεμα ούτως ώστε ο συνάδελφος να μην υποστεί ζημιά

Πηγή: sigmalive

Keywords
Τυχαία Θέματα