Κόρη αξιωματούχου της Β.Κορέας “αυτομόλησε” στην Ν.Κορέα

Η κόρη ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού των δυνάμεων ασφαλείας της Βόρειας Κορέας διέφυγε στο νότο, μια σπάνια λιποταξία μέλους της βορειοκορεατικής ελίτ στη μοναδική χώρα στον κόσμο που κυβερνάται από κομμουνιστική δυναστεία, δήλωσε σήμερα ακτιβιστής.

Η 19χρονη Χαν είναι η κόρη ενός αξιωματικού της αστυνομίας στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ. Η αστυνομία υπάγεται στο υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, διευκρίνισε ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο οποίος βοήθησε την Χαν να διαφύγει.

Η Χαν σπούδαζε σε πανεπιστήμιο του Πεκίνου όταν αποφάσισε να διαφύγει

στη Νότια Κορέα περνώντας από μια τρίτη χώρα -η συνήθης διαδρομή που ακολουθούν όσοι εγκαταλείπουν τη Βόρεια Κορέα- τον περασμένο Μάιο, πρόσθεσε ο ακτιβιστής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Μετά την άφιξή της στη Σεούλ, η Χαν ανακρίθηκε πολλές φορές από τις νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες πάντως αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία αυτή.

Αν οι φυγάδες συλληφθούν στην Κίνα, στέλνονται πίσω στη Βόρεια Κορέα όπου κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε εγκλεισμό σε στρατόπεδο εργασίας ή ακόμη και να εκτελεστούν.

Σε περίπτωση που φθάνουν σώοι στη Νότια Κορέα, το βορειοκορεατικό καθεστώς οχλεί τα μέλη της οικογένειάς τους που παραμένουν στη χώρα.

Οι περισσότεροι φυγάδες θέλουν να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τον λιμό. Οι λιποταξίες από μέλη της βορειοκορεατικής ελίτ, η οποία έχει πολλά προνόμια από υλικής πλευράς, είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Keywords
Τυχαία Θέματα