Κομισιόν: 120 δισ. ευρώ το κόστος της διαφθοράς στην ΕΕ

Η διαφθορά στην Ευρώπη κοστίζει στην οικονομία της ΕΕ 120 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για την έρευνα αυτή, η Κομισιόν μελέτησε τη διαφθορά σε όλα τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η διαφθορά επηρεάζει την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και αποστραγγίζει τους πόρους από τη νόμιμη οικονομία, όπως δήλωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Σεσίλια

Μαλμστρόεμ.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που συνέταξε μια τέτοια έκθεση και επισημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις, και όχι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, έχουν την ευθύνη για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην ΕΕ.
Η μελέτη της ΕΕ περιλαμβάνει δύο μεγάλες δημοσκοπήσεις, οι οποίες έδειξαν ότι τα τρία τέταρτα των πολιτών της ΕΕ θεωρούν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα τους. Ακόμη, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα περιέγραψαν τη διαφθορά ως ένα εμπόδιο για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη .

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες έχουν εξελιγμένα δίκτυα σε όλη την Ευρώπη και η υπηρεσία της αστυνομίας της ΕΕ, Europol, αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 3.000. Μάλιστα, η Βουλγαρία , η Ρουμανία και η Ιταλία είναι πρώτες στην προτίμηση των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος στην ΕΕ, αλλά τα εγκλήματα όπως η δωροδοκία και η φοροδιαφυγή είναι εξαπλωμένα σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρυσι, ο διευθυντής της Europol Ρομπ Ουάινραϊτ, δήλωσε ότι η φοροδιαφυγή στην πιστωτική είχε κοστίσει στην ΕΕ περίπου 5 δισ. ευρώ .

Παρακάτω τα ευρήματα της Κομισιόν:

Στις Δανία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο και Σουηδία, οι ερωτηθέντες σπανίως ανέφεραν ότι χρειάστηκε να δωροδοκήσουν ( λιγότερο από το 1 % των περιπτώσεων) και ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη ( 20 % , 29 % , 42 % και 44 % αντιστοίχως) είναι σημαντικά κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου , μόνο 5 άτομα από 1.115 αναμένει ότι θα χρειαστεί να δωροδοκήσει (λιγότερο από 1 % ) , δείχνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, το 64 % των Βρετανών ερωτηθέντων πιστεύουν πως η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα τους (μέσος όρος της ΕΕ είναι 74 %) .
Σε χώρες όπως η Γερμανία , η Ολλανδία , το Βέλγιο, η Εσθονία και η Γαλλία ενώ περισσότερο από το ήμισυ των ερωτηθέντων λέει ότι η διαφθορά είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να δωροδοκήσουν είναι χαμηλός ( περίπου 2 % ).

Σε ορισμένες χώρες, ένας σχετικά μεγάλος αριθμό ανθρώπων δήλωσαν ότι είχαν προσωπική εμπειρία με τη δωροδοκία, αλλά με σαφή επικέντρωση σε έναν περιορισμένο αριθμό κλάδων, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας (13%), της Σλοβακίας (14%) και της Πολωνίας (15%). Σε αυτές τις χώρες ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης, παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων δωροδοκίας. Η διαφθορά σε μια ευρύτερη έννοια γίνεται αντιληπτή ως διαδεδομένη στις χώρες αυτές (82% στην Πολωνία, 89% στην Ουγγαρία και 90% στη Σλοβακία).
Σε ορισμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Σλοβενία​, η Ισπανία και η Ιταλία, η δωροδοκία φαίνεται σπάνια, αλλά η διαφθορά με την ευρύτερη έννοια είναι μια σοβαρή ανησυχία: ένας σχετικά μικρός αριθμός των ερωτηθέντων ισχυρίστηκαν ότι ζητήθηκε ή αναμένεται να δωροδοκήσει τους τελευταίους 12 μήνες.

The post Κομισιόν: 120 δισ. ευρώ το κόστος της διαφθοράς στην ΕΕ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα