Κόκκινα χαλιά… σαράντα εκατομμυρίων ευρώ!

Τρία, δυο, ένα… πάμε! Και ενώ όλα έδειχναν να είναι έτοιμα λίγες ώρες πριν το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίξει τις πόρτες του για το σινεφίλ κοινό με λιγότερη λάμψη από ό,τι μας έχει συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, ελεγκτές του ΕΣΠΑ έβαλαν στο μικροσκόπιο τα οικονομικά της φετινής διοργάνωσης.

Πριν στηθούν τα κόκκινα χαλιά και ανάψουν οι προβολείς, οι αρμόδιοι στα παρασκήνια ελέγχουν τα χρήματα που δαπανώνται και προέρχονται από κοινοτικά κονδύλια, επηρεασμένοι προφανώς από το…

πάρτι των προηγούμενων ετών, που όπως αποκαλύπτει η «Κ» τα τελευταία δέκα χρόνια στοίχισε περισσότερα από σαράντα εκατομμύρια ευρώ. Οι ταξιθέτες έλαβαν θέσεις… παρέα με τους ελεγκτές, οι οποίοι ήρθαν να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι μέχρι τελευταίας στιγμής εάν τα κοινοτικά χρήματα που δόθηκαν δαπανήθηκαν όπως θα έπρεπε και εάν οι υπάλληλοι που θα πληρωθούν από αυτά βρίσκονται όντως στα πόστα τους. «Πρόκειται για τακτικό έλεγχο» εξηγεί υπηρεσιακός παράγοντας.

Και μπορεί οι ιθύνοντες της φετινής διοργάνωσης να ισχυρίστηκαν στη σχετική συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν πριν λίγες ημέρες πως αυτή θα κοστίσει μόλις… 1,6 εκατομμύρια ευρώ, το κόστος για πολλούς θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό την ώρα μάλιστα που μισθωτοί και συνταξιούχοι υφίστανται συνεχώς περικοπές στα εισοδήματά τους. Για τη φετινή διοργάνωση το 1.035.000 ευρώ προέρχεται από το ΕΣΠΑ, οι 250.000 ευρώ από την ΕΡΤ ενώ ιδιώτες έβαλαν το χέρι στην τσέπη και έδωσαν 315.000 ευρώ. Παράλληλα, πρέπει να καλυφθούν και τα περίπου δυο εκατομμύρια ευρώ από τα 6,2 εκατομμύρια που άφησε… «προίκα» η προηγούμενη διοίκηση. Φέτος πάντως, το έργο επαναλαμβάνεται, καθώς και πέρσι λόγω της οικονομικής κρίσης ο προϋπολογισμός ανήλθε σε δυο εκατομμύρια ευρώ με τις 400.000 να προέρχονται από χορηγίες. Οι διοργανωτές επιχειρούν να κάνουν «ζουμ» στη μοναδικότητα, τη μοναξιά και την πολυπλοκότητά του ανθρώπου όπως αυτή διαμορφώνεται και επαναπροσδιορίζεται υπό τις νέες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες ανά τον κόσμο, χωρίς αυτό να μεταφράζεται απαραίτητα και σε αριθμούς.

Ο Εϊπίδης της… κρίσης

Δυο χρόνια πριν, στην 51η διοργάνωση, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις αρχές τις κρίσης πρωταγωνιστής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου γίνεται ο σημερινός διευθυντής του θεσμού, Δημήτρης Εϊπίδης, που επί δεκατρία χρόνια ηγούνταν του δημοφιλούς τμήματος «Νέοι Ορίζοντες». Η διοργάνωση τότε πραγματοποιήθηκε αντί Νοεμβρίου, το πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου εξαιτίας της παραίτησης της κ. Δέσποινας Μουζάκη, που βρισκόταν στο τιμόνι του θεσμού από το 2005, διορισμένη από τον Πέτρο Τατούλη. Κόστισε 2,4 εκατομμύρια ευρώ θυμίζοντας περισσότερο ταινία β’ διαλογής, αν βέβαια τη συγκρίνει κανείς με την 50η επετειακή διοργάνωση που συνέπεσε χρονικά με το περιβόητο… «λεφτά υπάρχουν». Τότε η Θεσσαλονίκη μπήκε σε πρώτο πλάνο και για ένα δεκαήμερο ζούσε σε ρυθμό Καννών. Σκηνοθέτες, παραγωγοί και συντελεστές από όλο τον κόσμο παρέλασαν από το «Ολύμπιον» της πλατείας Αριστοτέλους. Τα δωμάτια στα ξενοδοχεία του κέντρου ήταν «ρεζερβέ» για να παρέ

Keywords
Τυχαία Θέματα