Κινητοποιείται η Κυβέρνηση μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα – Επανεξετάζει τον αντιρατσιστικό νόμο

Αποφασισμένη να προασπίσει την πολιτική ομαλότητα και να εγγυηθεί την κοινωνική ειρήνη εμφανίζεται η κυβέρνηση μετά το σοκ της εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Από την κυβέρνηση τονίζουν πως είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ως εγκληματική οργάνωση το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, που δυναμιτίζει με κάθε τρόπο την πολιτική και κοινωνική ζωή.

«Ο κόμπος έφτασε πια στο

χτένι…», είναι μια από τις εκφράσεις που ακούστηκε πολλές φορές στο κυβερνητικό επιτελείο, στελέχη του οποίου υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους την απόφαση να επιβληθεί η νομιμότητα και να παταχθεί η πολιτική βία στην οποία μεθοδευμένα έχει επιδοθεί η ηγεσία και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής που είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι και με το φάσμα της απαγόρευσης της νόμιμης λειτουργίας τους και της κρατικής επιχορήγησης τους.

Η προοπτική της απαγόρευσης που είχε εξεταστεί και την περασμένη άνοιξη στο πλαίσιο της αντιρατσιστικής νομοθεσίας που «πάγωσε» εξαιτίας δαφωνιών από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, επανέρχεται τώρα και είναι ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός δέχθηκε εισηγήσεις από ορισμένους συνεργάτες του να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή κάτι που συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Ευ. Βενιζέλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ στο να τεθεί και επίσημα εκτός συνταγματικού τόξου η ακροδεξιά.

Ωστόσο οι εισηγήσεις αυτές δεν συγκεντρώνουν μέχρι στιγμής πολλές πιθανότητες καθώς επικράτησε η άποψη πως με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η Χρυσή Αυγή ενώ μπορεί να συμμετάσχει στις όποιες εκλογικές διαδικασίες με διαφορετικό όνομα και πολιτικό συνδυασμό.

Τελικά συμφωνήθηκε να αντιμετωπιστεί πολιτικά, δικαστικά και αστυνομικά η Χρυσή Αυγή, ενώ θα συνεχιστεί και η θεωρία των «δύο άκρων» με την οποία συμφωνεί απόλυτα ο Α. Σαμαράς αλλά ο Ευ. Βενιζέλος παίρνει διακριτικές αποστάσεις από την συγκεκριμένη τακτική. Το γεγονός ότι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν μετακινηθεί προς την Χρυσή Αυγή και τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, δυσκολεύει την κοινή στρατηγική την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν τα δύο κόμματα.

Η αναγκαιότητα πολιτικής εγρήγορσης είχε, εξάλλου, υπογραμμιστεί από την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αφού εξέφρασε τον αυτονόητο για κάθε δημοκρατικό πολίτη αποτροπιασμό για τη δολοφονία, πρόσθεσε: «Αυτό που, δυστυχώς, δεν είναι μέχρι τώρα αυτονόητο, είναι ότι για την αντιμετώπιση του μίσους κατά της δημοκρατίας δεν αρκεί η μετάθεση ευθυνών, απαιτείται ανάληψη ευθυνών -και άμεση».

«Η θεσμική εγρήγορση και η κοινωνική αφύπνιση είναι αναγκαίοι όροι, όσο και η πολιτική αποφασιστικότητα στην καταπολέμηση ενός αποκρουστικού φαινομένου. Τα μέσα υφίστανται» επεσήμανε ο κ. Παπούλιας. «Η πατρίδα μας έχει ισχυρή δημοκρατική παράδοση και ένα φωτεινό παρελθόν αγώνων για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας. Έχουμε όλοι καθήκον να μην αφήσουμε ανοιχτούς δρόμους στο φασισμό -ούτε καν μια χαραμάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα