Κίνδυνος-θάνατος στη λίμνη Μαραθώνα

Χωματερή με επικίνδυνα τοξικά απόβλητα έχει “καταντήσει” η περιοχή κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα, δημιουργώντας, ιδιαίτερα τοξικές συνθήκες για το περιβάλλον του Λεκανοπεδίου.

Στο στόχαστρο των περιβαλλοντικών υπηρεσιών μπαίνει η λίμνη του Μαραθώνα, έπειτα από την ανακάλυψη παράνομης χωματερής τοξικών και χημικών αποβλήτων στα Μέγαρα.Αυξάνονται συνεχώς οι καταγγελίες για ασυνείδητους που πετούν ανεξέλεγκτα απόβλητα στην περιοχή.

Έχει παρατηρηθεί ανεξέλεγκτη ρίψη ζωικών αποβλήτων στην περιοχή του Καπανδριτίου, κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα,όπως

αναφέρει η εφημερίδα «Παραπολιτικά».Συγκεκριμένα,σύμφωνα με συνέντευξη του διοικητή της Περιφέρειας Δημήτρης Καλογερόπουλος στην εφημερίδα,επισημαίνεται ότι πρόκειται για λύματα από παράνομα σφαγεία και από κτηνοτροφικές μονάδες και καλεί τους πολίτες να ενημερώνουν όταν παρατηρούν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση,αφού η επίβλεψη της περιοχής δεν ανήκει στην αποκεντρωμένη διοίκηση.
Λόγο επίσης κάνει για έξαρση της διάθεσης χημικών και τοξικών αποβλήτων στην περιοχή ειδικότερα από τη στιγμή που δεν υπάρχουν εργοστάσια επεξεργασίας χημικών και τοξικών αποβλήτων και μεταφέρονται στο εξωτερικό.Ομως το κόστος μεταφοράς τους είναι πολύ υψηλό, καθώς κυμαίνεται από 20.000 έως 40.000 ευρώ για ένα φορτηγό, ανάλογα με την τοξικότητα του φορτίου.

Η έλλειψη αστυνόμευσης επιτρέπει σε αρκετούς επιτήδειους να μεταφέρουν τα απόβλητα και να τα αφήνουν σε βαρέλια σε διάφορες απόμακρες περιοχές ή να τα θάβουν σε δασικές εκτάσεις και παλιά λατομεία.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος,δηλώνει στην εφημερίδα ότι η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη όταν λειτουργούσε η χωματερή στα Λιόσια. Προσθέτει οτι η νομοθεσία προβλέπει ότι κάθε βιομηχανία-βιοτεχνία που παράγει απόβλητα πρέπει να φροντίζει η ίδια για την μεταφορά τους στο εξωτερικό.

Μόνο τριάντα άτομα αποτελούν την ειδικά διαμορφωμένη υπηρεσία,την Αστυνομία Περιβάλλοντος,για την Αττική,ενώ το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ έχει μεν εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά δεν λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα