Αλγερια : αυξανεται ο αριθμος των νεκρων...

12:26 21/1/2013 - Πηγή: Fimotro
Συνολικά 25 πτώματα βρέθηκαν από τον αλγερινό στρατό στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στην αλγερινή Σαχάρα, όπως μετέδωσε το αλγερινό...
ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Εnnahar, σύμφωνα με το οποίο η επιχείρηση καθαρισμού των εγκαταστάσεων θα διαρκέσει 48 ώρες. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο πρόκειται για ομήρους που εκτέλεσαν οι ένοπλοι ισλαμιστές.
Ο αλγερινός υπουργός Επικοινωνιών Μοχάμεντ Σαΐντ δήλωσε το πρωί ότι «δυστυχώς, ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι μεγαλύτερος» μετά τον πρώτο επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ σύμφωνα με τον οποίο νεκροί είναι
23 ξένοι και Αλγερινοί και 32 ισλαμιστές, τους οποίους σκότωσε ο στρατός κατά την τελική επίθεση.
Άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Αλγερίας συνέλαβαν πέντε από τους ενόπλους που κρατούσαν ομήρους στις εγκαταστάσεις. «Πέντε τρομοκράτες συνελήφθησαν το πρωί» στο εργοστάσιο του συγκροτήματος καθώς οι ειδικές δυνάμεις συνέχιζαν τις έρευνές τους στις εγκαταστάσεις, μετά την τελική επίθεση που εξαπέλυσαν το Σάββατο. Όμως «άλλοι τρεις διέφυγαν», σημείωσε ο διευθυντής του καναλιού Άνις Ραχμάνι.
Ο Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, ο ηγέτης της ομάδας που οργάνωσε την κατάληψη του συγκροτήματος δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε από την μαυριτανική ιστοσελίδα Sahara Media ότι στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν 40 τζιχαντιστές από μουσουλμανικές και ευρωπαϊκές χώρες. Δεν διευκρίνισε όμως ποιες χώρες είναι αυτές.
Στο βίντεο αυτό, που γυρίστηκε την Πέμπτη, μία ημέρα μετά την κατάληψη του Ιν Αμένας, ο Μπελμοχτάρ εμφανίζεται με στρατιωτική στολή αλλά δεν κρατά όπλα. Διαβεβαιώνει ότι μιλά εξ ονόματος της «μητρικής» Αλ Κάιντα και όχι της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi) της οποίας ήταν μέχρι πρόσφατα ηγετικό στέλεχος.
Ο Μπελμοχτάρ δηλώνει επίσης έτοιμος να «διαπραγματευτεί» με τη Δύση, υπό τον όρο ότι θα σταματήσουν «η επίθεση και οι βομβαρδισμοί εναντίον του λαού του Μάλι».

Ταξιδιωτική οδηγία για την Αλγερία

Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε σήμερα τους Αμερικανούς υπηκόους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στην Αλγερία, λόγω του κινδύνου τρομοκρατικών ενεργειών και απαγωγών. «Στις 19 Ιανουαρίου 2013 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε την άδεια να εγκαταλείψουν το Αλγέρι οι οικογένειες των Αμερικανών διπλωματών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην Αλγερία να λάβουν σοβαρά υπόψη τους κινδύνους για την ασφάλειά τους», συνεχίζει η ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «πραγματική απειλή απαγωγών Δυτικών υπηκόων». Μολονότι η αμερικανική πρεσβεία στο Αλγέρι λειτουργεί κανονικά, οι δυνατότητες που έχει να ανταποκριθεί σε μια επείγουσα κατάσταση είναι «περιορισμένες», σημειώνει το υπουργείο.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε το Σάββατο τους «τρομοκράτες» ότι ευθύνονται για το θάνατο των ομήρων και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «σε στενή επαφή με την αλγερινή κυβέρνηση».

«Πράξη πολέμου» η αιχμαλωσία ομήρων

Έτσι χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν την κατάληψη του συγκροτήματος παραγωγής φυσικού αερίου του Ιν Αμένας στην Αλγερία. «Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι μιλούν για ομηρεία, όμως όταν αφορά τόσο πολύ κόσμο, νομίζω ότι πρόκειται για πράξη πολέμου», είπε ο Γάλλος υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 5.

Αναφερόμενος σε άλλους οκτώ Γάλλους ομήρους που κρατούνται στην περιοχή του Σάχελ εδώ και πολλούς μήνες, ο Λε Ντριάν είπε ότι είναι ζωντανοί, μολονότι ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είχε δηλώσει το πρωί ότι το Παρίσι δεν έχει πρόσφατες πληροφορίες για τους ομήρους αυτούς.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δέχτηκε νωρίτερα συγγενείς των ομήρων και τόνισε ότι η κυβέρνηση του κάνει ότι είναι δυνατόν για την απελευθέρωσή τους. Οι τέσσερις από τους ομήρους αυτούς είχαν απαχθεί πριν από δύο χρόνια από ένα ορυχείο στο Νίγηρα ενώ άλλοι τέσσερις απήχθησαν στο Μαλί ή στα σύνορα της χώρας αυτής.
Keywords
Τυχαία Θέματα