Κίεβο: Έτοιμοι να επιτεθούμε στους Ρώσους εάν εισβάλλουν (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

Ζεσταίνουν τις μηχανές των τανκς οι φιλοευρωπαίοι του Κιέβου υπό την ασφυκτική παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ουκρανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως το Κίεβο έπαθε και έμαθε από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, και, «έχοντας αυτή την εμπειρία τώρα θα πολεμήσουμε τα ρωσικά στρατεύματα αν [...] εισβάλουν στην Ουκρανία».

Μιλώντας στο πρακτορείο Associated Press,

ο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστίτσια, υπογράμμισε ότι «ο ουκρανικός λαός και ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμοι για αυτό». Παράλληλα, κατήγγειλε πως οι ασκήσεις που εκτελούνται από τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην ρωσο-ουκρανική μεθόριο «είναι πιο κοντά στα σύνορα σε σχέση με τα προγενέστερα σχέδια», και απαίτησε την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων.

Η Ουκρανία απαίτησε από τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις και να ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα στρατιωτικά γυμνάσια εντός 48 ωρών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Κίεβο.

Η προειδοποίηση Ντεστίτσια ήλθε λίγες ώρες μετά το μήνυμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πως το Κίεβο θα υποστεί «συνέπειες» σε περίπτωση που έχει χρησιμοποιήσει ένοπλες δυνάμεις κατά των ρωσόφιλων αυτονομιστών που έχουν καταλάβει την ανατολική πόλη Σλαβινάνσκ.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, πέντε άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την απομάκρυνση των αυτονομιστών στη Σλαβιάνσκ.

Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και το Κίεβο κατήγγειλαν ότι η Μόσχα έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία και ότι έχει στείλει «ένοπλους πράκτορές» της στο εσωτερικό της χώρας. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική Ευρώπη και στη Βαλτική, ήδη αποστέλλει 600 στρατιώτες στην Πολωνία και στα βαλτικά κράτη, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ απαίτησε από τη Μόσχα να «αποσύρει» τα στρατεύματά της.

Οι προειδοποιήσεις από τη Ρωσία

Η Ρωσία έχει αρχίσει εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα μετά την κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία. «Η εντολή να γίνει χρήση βίας εναντίον αμάχων έχει ήδη δοθεί, και αν αυτή η στρατιωτική μηχανή δεν σταματά, το ποσό των θυμάτων θα αυξηθεί», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, κατά τη διάρκεια επίσημης συνάντησης στη Μόσχα.

«Πολεμικά παιχνίδια από το ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής είναι δεν βοηθούν την εξομάλυνση της κατάστασης. Είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε στην κατάσταση», είπε ο Σεργκέι Σόιγκου. Μάλιστα δήλωσε ότι οι ασκήσεις αφορούν την πορεία και την ανάπτυξη των ένοπλων δυνάμεων στις νότιες και δυτικές στρατιωτικές περιοχές και ξεχωριστές ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ακόμη ο Σόιγκου είπε ότι 11.000 στρατιώτες της Ουκρανίας, 160 άρματα μάχης, 230 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς και τουλάχιστον 150 μέλη πυροβολικού που εμπλέκονται στην επιχείρηση κατά των φιλορώσων ακτιβιστών.

«Μέλη της Εθνικής φρουράς και εξτρεμιστές του κόμματος Δεξιός Τομέας μάχονται ενάντια στον ειρηνικό πληθυσμό,και της εθελοντικής ομάδας Donbass κατά της τρομοκρατίας», είπε.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Με αφορμή τη φονική επίθεση των ένοπλων δυνάμεων του Κιέβου εναντίον αυτονομιστών στην πόλη Σλαβιάνσκ την Πέμπτη, ο Πούτιν μίλησε για συνέπειες. «Εάν πράγματι το σημερινό καθεστώς στο Κίεβο άρχισε να χρησιμοποιεί το στρατό εναντίον του πληθυσμού σε αυτή τη χώρα, αυτό είναι ένα πολύ βαρύ έγκλημα εναντίον του ιδίου του λαού του», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Λιβανέζο ομόλογό του, ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε πως «δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι τα πρώτα βήματα πρέπει να γίνουν από τις αρχές του Κιέβου. Αυτό είναι απολύτως αναντίρρητο (. . .). Το να προσπαθείς να το αποφύγεις, όπως πράττουν οι Δυτικοί μας εταίροι, το να παρουσιάζεις τα πράγματα σαν στο Κίεβο να κυβερνούν άγγελοι που δεν κάνουν λάθη, αυτό είναι σφάλμα», πρόσθεσε.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλη την επιρροή τους για να αναγκάσουν τις σημερινές αρχές στο Κίεβο να αναγνωρίσουν. . . την ευθύνη που έχουν για όσα συμβαίνουν. Είμαστε υπέρ της άμεσης υλοποίησης μέτρων για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», είπε.

Χθες, τετάρτη, ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι χρησιμοποιούν την Ουκρανία «σαν πιόνι στο γεωπολιτικό παιγνίδι».

The post Κίεβο: Έτοιμοι να επιτεθούμε στους Ρώσους εάν εισβάλλουν (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ) appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα