Κάτι συμβαίνει με την Κύπρο…

Της Μαρίας Μιχάλη

Κινητικότητα παρατηρείται εσχάτως σχετικά με το ζήτημα του Κυπριακού, μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Τούρκο ομόλογο του, Aχμέτ Νταβούτογλου, στη Νέα Υόρκη, τις σχετικές αναφορές του τουρκικού Τύπου και την ανακοίνωση του ΟΗΕ σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, πριν από μερικές μέρες έγινε

γνωστό ότι έγκυροι διπλωματικοί αναλυτές εξέφραζαν στον τουρκικό Τύπο την αισιοδοξία τους για μια «αναπάντεχη πρόοδο» στο Κυπριακό, ιδιαίτερα έπειτα από την πρόταση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, που προβλέπει την αποκατάσταση των απευθείας επαφών μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Άγκυρα και των Τουρκοκυπρίων με την Αθήνα.

Επιπλέον, συνάντηση πραγματοποίησαν προ τριών ημερών ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στην έδρα του ΟΗΕ, όπου συζήτησαν θέματα προετοιμασίας της επικείμενης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό μέσα στον Οκτώβριο του 2013. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Έρογλου επανέλαβε στο συνομιλητή του την πρόταση για «συνεκμετάλλευση» των υδρογονανθράκων,καθώς και τις γνωστές του θέσεις περί χρονοδιαγράμματος και σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης.

Εντύπωση, άλλωστε, προκαλεί το γεγονός ότι οι εξελίξεις αυτές ακολούθησαν την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Aχμέτ Νταβούτογλου, στην Νέα Υόρκη, όπου συζητήθηκε το θέμα του Κυπριακού. Μάλιστα, τουρκικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι πάρθηκαν σημαντικά μέτρα που μπορούν να τονώσουν ουσιαστικά το διάλογο.

Να υπενθυμιστεί ότι μετά τη συνάντησή του με τον κ. Νταβούτογλου στις 23 Σεπτεμβρίου, ο κ. Βενιζέλος είχε πει: «Μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα νέο μομέντουμ στο Κυπριακό, με βάση τις προτάσεις που έχει κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και επειδή η Κυπριακή κυβέρνηση μας έχει ζητήσει να συναντηθούμε με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, εμείς είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε, εφόσον φυσικά και η τουρκική κυβέρνηση δεχθεί να συνομιλήσει με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή».

Στην χθεσινή του, ωστόσο, συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «τετραμερής συνάντηση δεν συζητήθηκε, δεν τέθηκε ως ζήτημα ούτε τίθεται. Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την ιδέα μιας τετραμερούς διάσκεψης».

Η πάγια θέση της Ελλάδας για τριμερή διάσκεψη και της Τουρκίας για τετραμερή ανέκαθεν εμπόδιζαν την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Πολλά ερωτήματα προκύπτουν. Τι άλλαξε τώρα; Και ποια στάση θα κρατήσει τελικά ο κ. Βενιζέλος; Υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης;

Πηγές προσκείμενες στην αξιωματική αντιπολίτευση αποδίδουν τις τελευταίες κινήσεις του κ. Βενιζέλου στη σπουδή του να εμφανίσει έργο και όχι τόσο στην ύπαρξη ενός συγκεκριμένου και συγκροτημένου σχεδίου της κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτές οι εξελίξεις τοποθετούνται χρονικά σε μια περίοδο αναταραχής στην ανατολική Μεσόγειο και έπειτα από τον εντοπισμό των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Ωστόσο, σε κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον εκπρόσωπο Τύπο του υπουργείο Εξωτερικών, κύριο Κωνσταντίνο Κούτρα, ο τελευταίος σημείωσε ότι οι πρόσφατες κινήσεις και δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και η κινητικότητα που παρατηρείται εσχάτως στο Κυπριακό δεν συνδέεται με τα ευρήματα αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, τα ενεργειακά αποθέματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και «σπρώχνουν» τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς η εκμετάλλευση τους προϋποθέτει την αποκατάσταση των σχέσεων των εμπλεκομένων χωρών και την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα