Καρκίνος του μαστού: Χάνονται ζωές, λόγω μη ολοκλήρωσης της θεραπείας

Περισσότερες από 400 ζωές το χρόνο χάνονται γιατί οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν λαμβάνουν όλη τη χρονικά προβλεπόμενη αγωγή με το φάρμακο ταμοξιφαίνη λόγω των “μη ανεκτών” από αυτές παρενεργειών, δήλωσε μιλώντας στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο διευθυντής της Μονάδας Μαστού του νοσοκομείου Mediterraneo καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας από το Cambridge Gordon Wishart.

Εκτός από το να σώζονται

ζωές, 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο θα γλίτωνε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας αν οι ασθενείς ελάμβαναν την αγωγή που τους είχε συνταγογραφηθεί για όλο το χρονικό διάστημα που έπρεπε να την πάρουν.

“Οι γυναίκες που δεν λαμβάνουν τη ταμοξιφαίνη για όλη τη διάρκεια των 5 ετών έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ο καρκίνος τους να επανέλθει και να πεθάνουν πρόωρα.

Κάθε χρόνο 5ετής αγωγή με ταμοξιφαίνη χορηγείται σε 13.000 γυναίκες, συνήθως έπειτα από τη χειρουργική θεραπεία την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς που δεν συμμορφώνονται με την αγωγή τους στοιχίζουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 7.000 € επιπλέον κατά μέσο όρο σε επιπλέον εισαγωγές στο νοσοκομείο και τη χορήγηση άλλων φαρμάκων.

Επίσης χάνουν κατά μέσο όρο 13 μήνες σημαντικής και ποιοτικής ζωής επειδή ακριβώς δεν λαμβάνουν το ημερήσιο αυτό χάπι.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Gordon Wishart, αναλύθηκαν συνταγές από 1,263 γυναίκες με καρκίνο του μαστού ώστε να ελεγχθεί πόσο συχνά οι γυναίκες λάμβαναν το φάρμακο και για πόσο καιρό.

Οι γυναίκες που δεν ακολούθησαν πάνω από το 80% των συνταγών τους κατηγοριοποιήθηκαν ως μη συμμορφούμενες με τη θεραπεία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη Βρετανική Επιθεώρηση για τον Καρκίνο και αποδείχτηκε ότι 434 ζωές το χρόνο θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, ενώ εκατομμύρια ευρώ θα είχαν εξοικονομηθεί, αν οι γυναίκες λάμβαναν το φάρμακο τους για 5 χρόνια.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Wishart “η συμμόρφωση με τη θεραπεία ευνοεί τόσο τον ασθενή όσο και το Σύστημα Υγείας”.

“Γνωρίζουμε ότι οι παρενέργειες από τη θεραπεία είναι ένα θέμα και επί του παρόντος αναλύουμε αυτά που οι γυναίκες μας αναφέρουν, ώστε να δούμε τους ακριβείς λόγους για τους οποίους δεν λαμβάνουν τη θεραπεία τους και όποιες άλλες αιτίες αφορούν τη συμμόρφωση με τη θεραπεία”.

“Ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ευρήματα και να βοηθήσουμε τις γυναίκες και το Εθνικό Σύστημα υγείας να ωφεληθούν τα μέγιστα από τα σωτήρια αυτά φάρμακα που ήδη διαθέτουμε”.

Από τον περασμένο Ιούνιο στη Βρετανία ανακοινώθηκε ότι σε χιλιάδες γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού θα τους προσφερθεί ταμοξιφαίνη ως προληπτική θεραπεία.

Το Εθνικό Βρετανικό Ινστιτούτο Κλινικής Αριστείας επιβεβαίωσε ότι η ταμοξιφαίνη λαμβανόμενη ημερησίως για 5 χρόνια μπορεί να μειώσει το κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 40% σε αυτές τις γυναίκες.

Πηγή: protothema

Keywords
Τυχαία Θέματα