«Καλτσάκι» μετράει την αναπνοή των μωρών

Μια λύση για τη συνεχή παρακολούθηση του βρέφους κατά τη διάρκεια της νύχτας υποστηρίζουν ότι βρήκαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπρίγκχαμ Γιανγκ, στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα… καλτσάκι, το οποίο φοριέται στο πόδι του μωρού, παρακολουθεί τη διαδικασία της αναπνοής του και στη συνέχεια επικοινωνεί και ενημερώνει μια συνοδευτική εφαρμογή, που βρίσκεται εγκατεστημένη στο smartphone του πατέρα ή της μητέρας του.
Το Owlet Baby

Monitor, όπως ονομάζεται ο μηχανισμός, καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς και τα επίπεδα οξυγόνωσης του αίματος και εμφανίζει τα αποτελέσματα των μετρήσεων στην ομώνυμη εφαρμογή, την οποία ο γονιός μπορεί να ελέγχει ανά πάσα στιγμή. Σε περίπτωση που το παιδί σταματήσει να αναπνέει ή σημειωθεί οποιαδήποτε αλλαγή στους καρδιακούς του παλμούς, η εφαρμογή ειδοποιεί αμέσως τους γονείς. Στόχος των ερευνητών ήταν να δημιουργήσουν μια αξιόπιστη τεχνολογία, η οποία θα μπορεί να παρακολουθεί το βρέφος χωρίς να είναι επεμβατική ή να παρεμποδίζει την ελευθερία των κινήσεών του και παράλληλα θα είναι σε θέση να καθησυχάζει τους γονείς σχετικά με τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.
Η συσκευή κέρδισε τον ετήσιο διαγωνισμό εφευρέσεων του Πανεπιστημίου Μπρίγκχαμ Γιανγκ. «Αναζητούσαμε μια συσκευή που να συνδυάζει την καινοτομία, τη μηχανική και την εμπορική αξία» σχολιάζει ο καθηγητής Τζάστιν Σάιρος. «Η συγκεκριμένη συσκευή όχι μόνο είχε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, αλλά θα μπορούσε να σώσει και ανθρώπινες ζωές». Προς το παρόν, οι ερευνητές έχουν καταθέσει αίτηση κατοχύρωσης της ευρεσιτεχνίας τους και περιμένουν την έγκρισή της. «Σε λίγους μήνες, ενδεχομένως να βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην κυκλοφορία του Owlet Baby Monitor στην αγορά» τονίζει ο εκπρόσωπος των ερευνητών, Τζέικομπ Κόλβιν.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Σεκόγια με περιφέρεια 30 μέτρα!
Μια σεκόγια, με όγκο που φτάνει τα 1.530 κυβικά μέτρα και περιφέρεια γύρω στα 30 μέτρα, η οποία έχει τις ρίζες της στα δάση της Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια, ανακηρύχθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο και δεύτερος μεγαλύτερος ζωντανός οργανισμός στη Γη. Οι μετρήσεις αποκαλύπτουν ότι ο αιωνόβιος γίγαντας συνεχίζει να μεγαλώνει παρά τα 3.240 χρόνια ζωής του, διαψεύδοντας τη θεωρία ότι τα υπεραιωνόβια δέντρα αναπτύσσονται πιο αργά καθώς γερνούν.
Κρεμασμένοι με σχοινιά μέσα στο απέραντο φύλλωμα του «Προέδρου», όπως ονομάζεται το δέντρο (προς τιμήν του προέδρου των ΗΠΑ Ουόρεν Χάρντινγκ), οι ερευνητές πέρασαν περίπου ένα μήνα μετρώντας ακόμα και το μικρότερο κλαδάκι και εξάγοντας περίπου 15 δείγματα του κορμού για να υπολογίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι ο «Πρόεδρος» διαθέτει γύρω στα δύο δισεκατομμύρια φύλλα, πιθανώς περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο δέντρο στη Γη, και στους έξι μήνες που διαρκεί η περίοδος ανάπτυξης κάθε χρόνο παράγει ένα κυβικό μέτρο νέου ξύλου. Αυτό σημαίνει ότι η γιγάντια σεκόγια απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο φυτό.
Οι δακτύλιοι ανάπτυξης του κορμού δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης

Keywords
Τυχαία Θέματα