Εβραϊκοί οικισμοί: Μήνυμα με αποδέκτη την Ουάσιγκτον

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΙΜΗΣΗ

Λίγες ημέρες μετά την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους-παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη, το Ισραήλ απάντησε ανακοινώνοντας ότι θα χτίσει 3.000(!) νέες κατοικίες σε υπάρχοντες οικισμούς στη δυτική όχθη. Η απόφαση του Τελ Αβίβ προκάλεσε τη δυσαρέσκεια ΗΠΑ και Βρετανίας, αν και οι παρατηρήσεις έμειναν μόνο στα λόγια, όπως γίνεται κάθε φορά. Η αντίδραση περιορίστηκε μόνο στο να υπενθυμίσουν ότι οι οικισμοί είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη συνέχιση του διαλόγου και του περιβόητου οδικού χάρτη. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί

έδειξαν ότι θέλουν να περάσουν πολλά μηνύματα.
Πρώτα απ’ όλα, αντέδρασαν στην ομόφωνη σχεδόν απόφαση του ΟΗΕ να αναβαθμίσει το στάτους της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας. Κατά δεύτερο λόγο, έστειλαν το «σήμα» στην ηγεσία Ομπάμα ώστε να ενδιαφερθεί περισσότερο για τις ισραηλινές ανησυχίες, αρχίζοντας με το Ιράν. Παρότι οι ΗΠΑ ψήφισαν κατά της απόφασης του ΟΗΕ για την κυβέρνηση Νετανιάχου, δεν ήταν αρκετό.
Το ίδιο μήνυμα έστειλαν και οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ενδιαφερθούν για το Μεσανατολικό με περισσότερο ζήλο, δίνοντας έτσι μια έμμεση προειδοποίηση για την ισραηλινή αντίδραση. Με λίγα λόγια, το Ισραήλ ανησυχεί για το «αντιπολεμικό» πνεύμα του Ομπάμα και γι’ αυτό προχώρησε στην απόφαση για τους οικισμούς, που η ισραηλινή Βουλή είχε παγώσει πριν από λίγους μήνες προς χάριν διαλόγου με τους Παλαιστινίους. Άλλωστε, όσο η Παλαιστίνη δεν είναι πλήρως ανεξάρτητη, το Ισραήλ δεν ανησυχεί, απλά θα χτυπάει το καμπανάκι σε αποφάσεις που δεν το συμφέρουν. Πού οφείλεται, όμως, η χαρακτηριστική ανεξαρτησία του Ισραήλ στο να «προκαλεί» την Ουάσιγκτον ότι θα τα τινάξει όλα στον αέρα; Μα, σαφώς στην ισχυρή παρουσία της εβραϊκής κοινότητας σε όλους τους τομείς της αμερικανικής ζωής, προπάντων όμως στον «εκβιασμό» ότι ο μόνος αξιόπιστος φίλος στην περιοχή είναι το Ισραήλ.

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: Αυτήν τη φορά θα τα καταφέρει;
Το καθεστώς της Πιονγκ Γιανγκ, πιστό στις ανακοινώσεις του, έδωσε νέα ημερομηνία κατά την οποία θα δοκιμάσει εκτόξευση πυραύλου. Δεν πτοείται ούτε ο νέος ηγέτης Κιμ Ζονγκ Ουν, ο οποίος με κάθε τρόπο θέλει να δείξει την αποφασιστικότητά του. Έτσι, μεταξύ 10 και 22 Δεκεμβρίου αναμένεται να διεξάγει τη δοκιμή ο στρατός από τη βάση Σοχάε δίπλα στα σύνορα με την Κίνα.
Αν γίνει, θα είναι η τρίτη εκτόξευση με τελευταία του περασμένου Απριλίου και αυτήν τη φορά Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι θα είναι επιτυχημένη. Κατά κάποιο τρόπο επιβάλλεται να είναι, αφού οι προηγούμενες τρεις έκαναν τους αξιωματούχους του καθεστώτος να κοκκινίσουν από ντροπή.
Η ιστορία είναι μια από τα ίδια. Το καθεστώς επιμένει ότι ο πύραυλος έχει διαστημικούς σκοπούς, ενώ ΗΠΑ και Νότια Κορέα θεωρούν την κίνηση απειλή. Ωστόσο, αυτήν τη φορά οι τόνοι ήταν χαμηλότεροι, καθότι δεν προβλέπεται η πορεία του πυραύλου να είναι επιτυχημένη, άρα και απειλητική. Δεν αποκλείεται, όμως, το τελευταίο διάστημα οι Κινέζοι να έχουν δώσει κάποια μυστικά στους Ασιάτ

Keywords
Τυχαία Θέματα