«Καλημέρα» με ελλείψεις στα σχολεία των Χανίων

Με ελλείψεις ξεκινάει ακόμα μια σχολική χρονιά στα Χανιά, καθώς το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, αύριο Τετάρτη, θα «χτυπήσει» με τους εκπαιδευτικούς να λείπουν από τις έδρες τους, κυρίως σε ειδικότητες στα ΕΠΑΛΕΠΑΣ, χωρίς σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες.

Το μόνο ευχάριστο είναι ότι σταματά η διπλοβάρδια στο 3ο και 4ο Γυμνάσιο

στον Κουμπέ μετά από λύση που δρομολογείται από τον Δήμο Χανίων και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χανίων.

Τα θέματα της εκπαίδευσης συζητήθηκαν χθες σε συσκέψεις που έγιναν από εκπαιδευτικούς, γονείς και Φορείς τόσο στον Δήμο Χανίων όσο και σε σχολεία του Δήμου.

Στο μεταξύ, σε συλλαλητήριο στην πλατεία Αγοράς, αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι και σε κοινή εκδήλωση -συζήτηση με την ΕΛΜΕ Χανίων στις 8 το βράδυ στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων, καλεί η Ενωση Γονέων.

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Χωρίς σχολικούς φύλακες και καθαρίστριες ξεκινά αύριο η νέα σχολική χρονιά στα Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Χανίων.
Το πρόβλημα βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης Δ/ντών των Λυκείων και Σχολικής Επιτροπής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.
Κατα τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε απολογισμός έργου της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και προγραμματισμός έργου για τη νέα σχολική χρονιά καθώς και λήψη μέτρων πρόληψης παράνομων πράξεων και δολιοφθορών στα σχολεία Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χανίων.
Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων κ. Χαράλαμπος Βογιατζόγλου «η καινούργια σχολική χρονιά ξεκινά με αρκετά προβλήματα στα σχολεία. Αυτό μας υποχρεώνει να πάρουμε πρόσθετα μέτρα. Κατα τη διάρκεια της φετινής χρονιάς δεν θα έχουμε φύλαξη των σχολείων από τους σχολικούς φύλακες, κάτι που μας υποχρεώνει να πάρουμε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας της σχολικής περιουσίας και του εξοπλισμού. Ετσι θα τοποθετήσουμε στα σχολεία επιπλέον εξοπλισμό, θα βάλουμε κάγκελα ασφαλείας και ό,τι άλλο προσφορότερο μέσο σκεφτούμε».
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Βογιατζόγλου «στο ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς έχουμε άλλο ένα πρόβλημα: δεν έχουμε προσλάβει ακόμη καθαρίστριες και όπως φαίνεται ενδέχεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα σχολεία χωρίς να έχουμε καθαρίστριες με σύμβαση έργου. Αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα γιατί αυτή τη στιγμή καθαριότητα δεν γίνεται. Χρειάζεται μια νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε. Ομως είναι κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει, καθώς τα σχολεία από τις 2 Σεπτεμβρίου ήδη βρίσκονται σε λειτουργία για εξετάσεις και την Τετάρτη έχουμε αγιασμό. Θα μπορέσουμε άραγε; Και εγώ αναρωτιέμαι».
Οσον αφορά την έλλειψη των καθηγητών ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ – ΕΠΑ.Σ ο κ. Βογιατζόγλου ανέφερε ότι «στηρίζουμε τους ανθρώπους αυτούς που έχουν βγει σε διαθεσιμότητα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ – ΕΠΑ.Σ, που την τρέχουσα περίοδο του Σεπτεμβρίου δίνουν εξετάσεις στα μαθήματα που έχουν ‘μείνει’ μετεξεταστέοι, δεν έχουν τους καθηγητές ειδικότητας για να κάνουν τις εξετάσεις».
Για τυχόν δολιοφθορές σε σχολικές μονάδες, ο ίδιος ανέφερε πως φέτος κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού υπήρξαν κάποιες αλλά δεν ήταν τίποτα το σοβαρό.
Πάντως ο κ. Βογιατζόγλου ανέφερε πως και φέτος τα κονδύλια για τις σχολικές επιτροπές είναι μειωμένα κατα 50%.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Ανδρεαδάκης ανέφερε πως «δυσκολίες υπάρχουν, αλλά δεν νομίζω ότι οι φετινές δυσκολίες σε θέματα καθηγητών είναι περισσότερες από άλλες χρονιές. Καθηγητές στα ΕΠΑ.Λ υπάρχουν, το πρόβλημα εντοπίζεται στους καθηγητές για τις ειδικότητες που καταργήθηκαν για να ολοκληρώσουν οι μαθητές την Γ? τάξη και να δώσουν εξετάσεις οι μετεξεταστέοι. Εχουμε κάποια πίστωση και ήδη προσλάβαμε τους πρώτους ωρομίσθιους οκτώ ωρών, οι οποίοι θα μπουν στην διαδικασία να πραγματοποιούν τις εξετάσεις. Νομίζω, ότι άλλο θέμα πληρότητας καθηγητών στα σχολεία δεν θα έχουμε. Τα προβλήματα είναι αλλού, όπως το ζήτημα με τις καθαρίστριες, τη λειτουργικότητα των σχολείων από οικονομικής πλευράς κ.α. Θέματα, τα οποία πιστεύω, ότι τόσο η Σχολική Επιτροπή Β/βάθμιας Εκπαίδευσης όσο και ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα προσπαθήσουν όλοι για το καλύτερο δυνατό».

ΣΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Εν τω μεταξύ, την αγωνία τους για τα κενά σε εκπαιδευτικούς, αλλά και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων στην εκπαίδευση εξέφρασε χθες ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, του 2ου Γυμνασίου Χανίων, που συγκάλεσε Γενική Συνέλευση με τους γονείς και καθηγητές, στον χώρο του σχολείου, για να συζητηθούν τα προβλήματα του σχολείου αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εκπαίδευση μετά τα νέα δεδομένα.
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Χανίων κ. Σήφης Χιωτάκης «μας προβληματίζει το γεγονός ότι έχουν φύγει πολλοί καθηγητές από το 2ο Γυμνάσιο π.χ. τρεις Φυσικοί, με συνταξιοδότηση, αλλά και λείπουν άλλοι τρεις καθηγητές, δηλαδή έξι στο σύνολο. Ελπίζουμε ότι τα κενά θα αναπληρωθούν άμεσα και ότι θα έρθουν καθηγητές».
Για τη φύλαξη του σχολικού συγκροτήματος της Κοραή τόνισε πως «το πρόβλημα δημιουργείται όταν κλείνουν τα σχολεία, καθώς έρχονται πολλοί εξωσχολικοί».
Οσον αφορά το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων των καθηγητών ο κ. Χιωτάκης επεσήμανε πως «ανεξάρτητα από το εάν οι γονείς τασσόμαστε στο πλευρό των καθηγητών, δεν θα αφήσουμε τα παιδιά να εμπλακούν με καταλήψεις, θα τα διαφυλάξουμε απ? αυτή την διεκδίκηση. Αν κλείσει το Γυμνάσιο θα πρέπει να κλείσει απο τους καθηγητές ή από τους γονείς. Οχι από τα παιδιά. Διότι θεωρούμε πως δεν είναι έντιμο να βάλουμε τα παιδιά μπροστά».

ΨΗΦΙΣΜΑ
Σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης στο 2ο Γυμνάσιο Χανίων, που εγκρίθηκε χθες το βράδυ, «ο Σύλλογος Γονέων αναλογιζόμενος:
α. τη μεγάλη έλλειψη διδακτικού προσωπικού στο σχολείο μας (οκτώ καθηγητές),
β. την έλλειψη σχεδιασμού – οργάνωσης στα προγράμματα σπουδών,
γ. την καταστρατήγηση των δημοκρατικών θεσμών και των δημοκρατικών αξιών,
δ. τη μετατροπή του δημόσιου σχολείου σε εξεταστικό κέντρο με τον εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό του ρόλο απαξιωμένο.
ε. το μέλλον των παιδιών μας, με τα ποσοστά ανεργίας να αυξάνονται διαρκώς, συμπαραστέκεται και στηρίζει την προσπάθεια των καθηγητών για αξιοπρεπή, δωρεάν δημόσια Παιδεία».
Επιπλέον, «ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δηλώνει ότι επιφυλάσσεται να προβεί και σε περαιτέρω δυναμικές κινητοποιήσεις».
Το ψήφισμα υπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου
Σήφης Χιωτάκης.

ΤΟ 3ο και 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Λύση στο πρόβλημα της διπλοβάρδιας στο 3ο και 4ο Γυμνάσιο στον Κουμπέ δόθηκε χθες από τον Δήμο Χανίων και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χανίων.
Οπως έγινε γνωστό χθες, στο σχολικό συγκρότημα θα δημιουργηθούν τρεις επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας άμεσα. Η εργολαβία είναι σε εξέλιξη, ενώ το αμέσως επόμενο δεκαπενθήμερο η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και τα παιδιά που έχουν αιτηθεί να εγγραφούν θα μπορούν να φοιτήσουν κάνοντας μάθημα σε πρωινή βάρδια.
Η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Χανίων, κα Χατζηδάκη, τόνισε πως για τη λύση, που δρομολογήθηκε, σημαντική ήταν η συμβολή της Δευτεροβάθμιας και των καθηγητών του 4ου Λυκείου, γιατί βοήθησαν με την παραχώρηση μιας αίθουσας διδασκαλίας για τις ανάγκες του 3ου και 4ου σχολικού συγκροτήματος. Ετσι με τις τρεις αίθουσες διδασκαλίας λύνεται το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί για την περιοχή του Κουμπέ.
«Πρόκειται για ένα θέμα που δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στην εκπαιδευτική κοινότητα και στον οικογενειακό προγραμματισμό των παιδιών που φοιτούσαν αλλά και των οικογενειών τους. Νομίζω ότι βρέθηκε η βέλτιστη λύση που θα οδηγήσει μόνο σε πρωινή βάρδια και τα δύο σχολεία της περιοχής. Η λύση δόθηκε συναινετικά με ομόφωνες αποφάσεις όλων των συναρμόδιων εμπλεκόμενων Φορέων», ανέφερε.
Οπως επεσήμανε η κα Χατζηδάκη «η λύση που προκρίθηκε θα προσδώσει και οικονομικό όφελος, καθώς είχε προβλεφθεί δαπάνη για την προμήθεια τεσσάρων αιθουσών προκατ προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της διπλοβάρδιας. Ομως με τη λύση που δρομολογήθηκε, πετύχαμε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για τον Δήμο σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αφού το κόστος των τεσσάρων προκάτ αιθουσών ήταν περίπου 120.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα ήταν το μοναδικό σχολείο στην Κρήτη που είχε διπλοβάρδια και είμαστε ευτυχείς που δόθηκε λύση».
Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέσα στον Σεπτέμβρη θα υπάρξει οριστική λύση του προβλήματος κάνοντας λόγο για ένα αδιέξοδο από το οποίο βγήκαμε. «Βρέθηκε λύση κοινής αποδοχής, συλλόγων γονέων και καθηγητών, κάτι που βοήθησε και οικονομικά, γιατί γλυτώσαμε το κόστος των προκάτ αιθουσών. Θα παρακολουθούμε την άμεση υλοποίηση της παρέμβασης αυτής με τον διαχωρισμό αιθουσών, έχουμε τις πρώτες ύλες, εργολάβος υπάρχει και πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά.
Ο αναπληρωτής Διεθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ανδρεαδάκης τόνισε ότι «βρέθηκε λύση για το τελευταίο σχολείο του Δήμου Χανίων που ήταν σε διπλοβάρδια. Ηταν ένα σημαντικό βήμα για να αποφύγουμε να έχουμε διπλοβάρδια σε σχολεία του Δήμου Χανίων», σημείωσε και ευχαρίστησε όλους τους φορείς για την προσπάθεια.

Κινητοποιήσεις γονέων – εκπαιδευτικών
Σύσκεψη για τα προβλήματα και τις αλλαγές στον χώρο της εκπαίδευσης συγκαλεί η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χανίων αύριο Τετάρτη στις 8 μ.μ. στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων. Εξάλλου, την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση «δυστυχώς, οι αιφνιδιαστικές και χωρίς προηγούμενο διάλογο αλλαγές στην εκπαίδευση, με μόνο στόχο το δημοσιονομικό όφελος, έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση, κυρίως στη δεύτερη βαθμίδα της. Ολοι οι γονείς θα πρέπει να είμαστε παρόντες, για να ενημερωθούμε, να συζητήσουμε για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας και να πάρουμε υπεύθυνη θέση απέναντι στα προβλήματα της εκπαίδευσης. Τα μέλη του Δ.Σ. της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Χανίων θεωρούμε αναγκαία τη συμμετοχή γονέων και μαθητών στις δυο εκδηλώσεις και απαραίτητη τη συνεννόηση με τους διδάσκοντες, ώστε να διεκδικήσουμε το σχολείο που αξίζουν τα παιδιά μας».

‘Μπλόκο’ στο ΕΠΑ.Λ Ελ. Βενιζέλου
‘Μπλόκο’ στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου στο ΕΠΑ.Λ Ελευθερίου Βενιζέλου στις Μουρνιές έκαναν χθες το πρωί καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διαμαρτυρόμενοι για το ότι συνάδελφοί τους βγήκαν στη διαθεσιμότητα.
Την ίδια διαμαρτυρία προγραμματίζουν να την επαναλάβουν και σήμερα στο ίδιο χώρο στο πλαίσια των κινητοποιήσεων συμπαράστασης στους συναδέλφους τους που βγήκαν στη διαθεσιμότητα.
Οι εξετάσεις ήταν για επανεξεταζόμενους μαθητές ειδικότητας του ΕΠΑ.Λ, οι καθηγητές αυτής της ειδικότητας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και έτσι την εξέταση θα έκαναν δύο ωρομίσθιοι.
Με παρέμβασή τους, καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απέτρεψαν την παρουσία των ωρομισθίων, σημειώνοντάς τους ότι αγωνίζονται ενάντια στην διαθεσιμότητα και απόλυση των συναδέλφων τους.
Χθες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση των εκπαιδευτικών στο 1ο Γυμνάσιο όπου και τόνισαν την ανάγκη συνέχισης των κινητοποιήσεών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα