«Καμπανάκι» της ΠΕΔΑ για τα οικονομικά του ΕΣΔΝΑ

Τα «εκρηκτικά» οικονομικά προβλήματα του ΕΣΔΝΑ ανησυχούν την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής γεγονός που την οδηγεί να διεκδικήσει λύσεις από την κεντρική διοίκηση.

Σε σημερινή συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΕΔΑ αποφάσισε να ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία ρύθμιση των οικονομικών οφειλών του ΕΔΣΝΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση:

«Ο ΕΔΣΝΑ είναι ΝΠΔΔ που όλα τα μέλη του είναι ΟΤΑ, φορείς της Γενικής

Κυβέρνησης, και στο Διοικητικό του Συμβούλιο συμμετέχουν μόνον εκπρόσωποι φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (Τ.Α., Περιφέρεια). Κατά συνέπεια είναι αδικαιολόγητη η μέχρι τώρα άρνηση της ΕΛΣΤΑΤ να ενταχθεί ο ΕΔΣΝΑ στην ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών, ως φορέας της Γενικής Κυβέρνησης. Ζητάμε την ταχεία ένταξη του ΕΔΣΝΑ στην εν λόγω ρύθμιση».

Από την άλλη, αντίθετη εμφανίζεται η ΠΕΔΑ σε ενδεχόμενη ένταξη του Συνδέσμου στην Περιφέρεια Αττικής, πρόταση που έθεσε προς συζήτηση στην προχθεσινή συνεδρίαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, ο Πρόεδρός του και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. Όπως λένε οι δήμαρχοι της Αττικής:

«Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτέλεσε την πρώτη αρμοδιότητα της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας και παραμένει αποκλειστική της. Γι’ αυτό πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης αποτελεί ότι ο ΕΔΣΝΑ πρέπει να ανήκει στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιαχείριση. Αυτό άλλωστε ισχύει στις υπόλοιπες 12 Περιφέρειες της χώρας. Την ίδια πρόταση είχαν καταθέσει η ΠΕΔΑ και η ΚΕΔΕ και κατά τη διαβούλευση του Νόμου «Καλλικράτης» αλλά δεν είχαν εισακουσθεί από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών».

Τέλος, η ΠΕΔΑ, αφού διαπιστώνει πρόοδο στη διαδικασία για την εκτέλεση των έργων για τις νέες υποδομές διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, διεκδικεί λόγο και ρόλο στον Ανταγωνιστικό Διάλογο:

«Η Ε.Ε. της ΠΕΔΑ διαπιστώνει ότι στο θέμα της κατασκευής των 4 εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων συντελείται σημαντική πρόοδος. Λόγω της μεγάλης κρισιμότητας του θέματος των απορριμμάτων για την Αττική, το οποίο όπως προαναφέραμε αποτελεί αρμοδιότητα των Δήμων, ζητάμε τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων της Αττικής στον Ανταγωνιστικό Διάλογο», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα