Ιταλία: 100 χρονών γίνεται Εγκληματίας Πολέμου των ναζί

Τα εκατοστά γενέθλια του ετοιμάζεται να εορτάσει στη Ρώμη όπου ζει σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Έριχ Πρίμπκε, ο οποίος είναι ένας από τους τελευταίους εν ζωή ναζί και καταδικασμένος για εγκλήματα πολέμου. Το γεγονός αυτό όμως έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τις οικογένειες των θυμάτων του και κυρίως από την εβραϊκή κοινότητα της Ρώμης, έχοντας ήδη δρομολογήσει κινητοποιήσεις προκειμένου να εμποδίσουν οποιονδήποτε εορτασμό κατά την 29η Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία ο ισοβίτης ναζί συμπληρώνει τα 100 του χρόνια.

Ο Πρίμπκε είχε καταδικαστεί το 1998 σε ισόβια και απομόνωση

για τη συμμετοχή του στη σφαγή των Αρδεατικών Σπηλαίων έξω από τη Ρώμη τον Μάρτιο του 1944, όταν 335 άμαχοι, ανάμεσά τους 75 Εβραίοι, εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο σβέρκο, σε αντίποινα για μια επίθεση της αντίστασης εναντίον μιας μονάδας των Ες-Ες.
Ο πρώην αξιωματικός των ναζί, συνελήφθη το 1994 στην Αργεντινή, όπου είχε περάσει ήσυχα 40 και πλέον χρόνια, πριν εκδοθεί ένα χρόνο αργότερα στην Ιταλία.
Το 1999, έλαβε άδεια από τις αρχές για λόγους υγείας να εκτίσει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό, κάτι που επιτρέπει ο νόμος την Ιταλία για τους καταδικασθέντες που έχουν ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο ηλιακό όριο.

Θυμίζουμε ότι ο Πρίμπκε παρέμεινε εντελώς ψυχρός κατά την διάρκεια της δίκης του και δεν επέδειξε την παραμικρή μεταμέλεια για τη σφαγή του 1944.

Keywords
Τυχαία Θέματα