Ισπανοί δεν δέχονται κάρτα υγείας της Ε.Ε.

Με ένδικα μέσα στρέφεται εναντίον της Ισπανίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ορισμένα νοσοκομεία στη χώρα της Ιβηρικής αρνούνται να αναγνωρίσουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας, που επιτρέπει σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες δωρεάν περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Κάποια ισπανικά νοσοκομεία δεν δέχονται την κάρτα και απαιτούν από τους τουρίστες που χρειάζονται βοήθεια να προπληρώσουν τα έξοδα περίθαλψης και να τα απαιτήσουν από την ταξιδιωτική ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατηγορεί το ισπανικό κράτος ότι προσπαθεί να αποκομίσει οικονομικό κέρδος από αυτή την πρακτική. Εντούτοις,

ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση να της δώσει πληροφορίες επί του θέματος, διερεύνηση που πιθανώς να καταλήξει στην επιβολή προστίμου στη χώρα.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης, το Εθνικό Σύστημα Υγείας κάθε κράτους–μέλους της Ε.Ε. καλύπτει τα έξοδα νοσηλείας των πολιτών σε περίπτωση που χρειαστούν εκτάκτως νοσηλεία στο εξωτερικό. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης στοχεύει κατά κύριο λόγο στην κάλυψη των νοσηλίων για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά ταυτόχρονα καλύπτει και τις προϋπάρχουσες παθήσεις. Ωστόσο, στην περίπτωση που οι γιατροί του νοσοκομείου όπου θα διακομιστεί ο αλλοδαπός ασθενής κρίνουν ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να περιμένει, τότε η κάρτα δεν γίνεται δεκτή. Στόχος της ευρωπαϊκής ασφάλισης υγείας είναι η παροχή νοσηλείας υψηλού επιπέδου σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ακόμη και όταν βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε. Βρετανοί ταξιδιώτες, ωστόσο, διαμαρτύρονται ότι παρά την επείγουσα φύση της προβλήματος της υγείας τους η κάρτα δεν έχει δεκτή στα ισπανικά νοσοκομεία και τους ζητήθηκε να δώσουν τα στοιχεία της ταξιδιωτικής ασφάλειας για την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας τους

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι έχει δεχθεί εκατοντάδες επιστολές διαμαρτυρίας για την Ισπανία και τον τρόπο με τον οποίο τα νοσοκομεία της απορρίπτουν την κάρτα. Το κόστος της θεραπείας που ακολουθείται τελικά καταβάλλεται από τις εταιρείες ταξιδιωτικής ασφάλισης ή, τελικώς, από τον ίδιο τον ασθενή. Ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, αυτή ενός μικρού αγοριού που τραυματίστηκε στο πρόσωπο. Ωστόσο, δεν κατάφερε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, αφού η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας του δεν έγινε δεκτή. Μία άλλη περίπτωση αφορά ένα Βρετανό που νοσηλεύτηκε επί ένα μήνα σε ισπανικό νοσοκομείο. Μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας εμφανίστηκε εισπρακτική εταιρεία και απαίτησε την καταβολή 54 χιλιάδων στερλινών, παρότι το ποσό θα μπορούσε να καλυφθεί από την ευρωπαϊκή κάρτα.

Το ισπανικό υπουργείο Υγείας αρνείται ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με την κάρτα και κατέληξε ότι ο ασθενής είναι τελικά αυτός που αποφασίζει ποια χαρτιά θα υπογράψει για την κάλυψη των εξόδων νοσηλείας. Ωστόσο, το υπουργείο δεσμεύθηκε ότι θα ερευνήσει όλες τις καταγγελίες, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι ευσταθούν.

Κάποιοι, πάντως, πιστεύουν ότι ο μεγάλος αριθμός των Βρετανών τουριστών που επισκέπτονται την Ισπανία ευθύνεται για τα προβλήματα με την κάρτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα