Ισχυρή σύγκρουση Ερντογάν – Γκιουλέν

Μια ισχυρή αντιπαράθεση έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την ισλαμική Αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στο παρελθόν η Αδελφότητα είχε υποστηρίξει το κυβερνών κόμμα ( AKP) του Ερντογάν, καθώς τότε είχαν κοινό στόχο τον εξισλαμισμό της κοινωνίας αλλά και των θεσμών της. Οι δύο δυνάμεις όμως φαίνεται να έχουν αρκετές διαφορές πλέον μεταξύ τους.

«Η Αδελφότητα θέλει να απαλλαγεί από τον Ερντογάν, καθώς τον θεωρεί απειλή για την ύπαρξή της, δεν πολεμά όμως το ΑΚΡ. Δεν θέλει να σπάσει το βάζο, αλλά μόνο να του αλλάξει

το νερό, καθώς θεωρεί ότι έχει σαπίσει. αναφέρει ο αρθρογράφος της Μιλιέτ, Καντρί Γκιουρσέλ.

Όπως αναφέρεται η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης με επικεφαλής τον Ζεκερίγια Οζ, ο οποίος πρόσκειται στην Αδελφότητα, ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο την έρευνα για τη διαφθορά, χωρίς όμως να το γνωρίζουν οι μυστικές υπηρεσίες και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η υπόθεση αυτή αποτελεί ταμπού για τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας καθώς εμπλέκονται βαρόνοι του AKP.

Περισσότερα από πενήντα πρόσωπα φαίνεται να εμπλέκονται, μεταξύ των οποίων και οι γιοι τριών υπουργών, αφού θεωρούνται ύποπτοι για διαφθορά, απάτη και ξέπλυμα χρήματος, καθώς επίσης και ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς.

«Το διαζύγιο ανάμεσα στο ΑΚΡ και την Αδελφότητα έχει μετατραπεί σε ανοιχτό πόλεμο, από τον οποίο χαμένοι θα βγουν και οι δύο» γράφει ο Γκιουρσέλ.

Ο πόλεμος αναμένεται να κλιμακωθεί το 2014, όπου και θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, καθώς και οι προεδρικές εκλογές λίγο αργότερα.

Η κοσμική αντιπολίτευση ευελπιστεί να αποκομίσει οφέλη από αυτόν τον πόλεμο, που ουσιαστικά ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2012, όταν η Αδελφότητα προσπάθησε να «πάρει το κεφάλι» του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, ο οποίος πρόσκειται στον Ερντογάν.

Ο κυβερνητικός Τύπος από την πλευρά του προσπαθεί να δυσφημίσει την έρευνα για τη διαφθορά, με τη Γενί Σαφάκ να ισχυρίζεται ότι από πίσω βρίσκεται το Ισραήλ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στον Ερντογάν δεν αρέσει καθόλου να βλέπει να συλλαμβάνονται οι γιοι τριών μελών της κυβέρνησής του, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Χουριέτ.

The post Ισχυρή σύγκρουση Ερντογάν – Γκιουλέν appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα