Ισχυρά τα σενάρια για απαγόρευση της Χρυσής Αυγής μετά το πόρισμα που «καίει» δεκαέξι βουλευτές

Διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το αίτημα άρσης της ασυλίας δεκαέξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής, με τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της κατοχής πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης, βάσει του οποίου ισχυροποιούνται τα σενάρια περί απαγόρευσης της συμμετοχής της Χρυσής Αυγής

στις επικείμενες εκλογές.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του πολυσέλιδου πορίσματος των ανακριτριών Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, που εγείρει εμμέσως θέμα νομιμότητας της λειτουργίας του κόμματος, σε συνδυασμό με τις αναφορές ότι «στοχεύουν στη δια της βίας επικράτηση των αρχών και θέσεων» τους, εκτιμάται ότι αποτελεί το κατάλληλο υπόστρωμα για να τεθεί εκτός νόμου το νεοναζιστικό μόρφωμα που, όπως επισημαίνεται, είχε από την ίδρυσή του «χαρακτήρα ιδεολογικής καθοδήγησης προς τον εθνικοσοσιαλισμό».

Οι δύο ανακρίτριες υιοθετούν πλήρως αρθρογραφία, που τονίζει ότι «πρωταρχική προϋπόθεση για την υπόσταση και λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος είναι να εξυπηρετεί τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος», ενώ γίνεται εκτενής ανάλυση στην οποία περιγράφονται οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης με σαφή ρόλο, ιεραρχία και «καθετοποιημένη» διαδικασία, που κατευθύνουν και καθοδηγούν βίαιες και εγκληματικές ενέργειες σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, με καταθέσεις, έγγραφα και ντοκουμέντα από βίντεο και μηνύματα κινητών τηλεφώνων.

«Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής φέρονται όχι μόνον ως επίσημοι εκφραστές των αρχών της Οργάνωσης αυτής, αλλά και υποστηρικτές των θέσεων των δράσεων των μελών της, που διοργανώνονται τόσον στην εκλογική τους περιφέρεια όσον και σε όλη την ελληνική επικράτεια. Φέρονται δηλαδή ως ενταγμένοι και διευθύνοντες την οργάνωση αυτή δίνοντας εντολές, ασκώντας έλεγχο και εποπτεία, με καθετοποιημένη διαδικασία κατευθύνοντας και καθοδηγώντας και εγκρίνοντας εκ των υστέρων βίαιες και εγκληματικές ενέργειες των μελών και στελεχών της σε τοπικό επίπεδο και ανά την Επικράτεια, οι οποίες εγκληματικές ενέργειες σκοπούν στην δια της βίας επικράτηση των αρχών και θέσεων της, όπως αυτές που περιγράφονται», αναφέρεται εκτός των άλλων στο πόρισμα.

Με τις κατηγορίες της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ζητείται η άρση ασυλίας των Ελένης Ζαρούλια, Νικόλαου Κούζηλου, Μιχαήλ Αρβανίτη, Αντώνη Γρέγου, Πολύβιου Ζησιμόπουλου, Αρτέμη Ματθαιόπουλου, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου, ενώ σε βάρος των Νίκου Μιχαλολιάκου, Ηλία Κασιδιάρη, Νίκου Μίχου, Ιωάννη Λαγού, Γιώργου Γερμενή και Ευστάθιου Μπούκουρα προστίθεται και η κατηγορία για κατοχή όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Χρήστος Παππάς κατηγορείται επίσης για απλή οπλοκατοχή (μαζί με τους Ν. Μιχαλολιάκο, Ν. Μίχο και Ιω. Λαγό), αλλά και για παράβαση του νόμου περί προστασίας της πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς, ενώ ο Νίκος Μίχος κατηγορείται και για παράβαση διάταξης περί διάθεσης και διακίνησης ναρκωτικών.

Το δικαστικό αίτημα για άρση της ασυλίας των εννέα βουλευτών, οι οποίοι δεν είχαν ως τώρα αντιμετωπίσει κατηγορίες, στηρίζεται, σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ, σε 115 καταθέσεις μαρτύρων, στο υλικό που κατασχέθηκε στα σπίτια των εμπλεκομένων και σε απολογίες κατηγορούμενων.

Υπενθυμίζεται πως και για τους άλλους δύο από τους συνολικά 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τους Ηλία Παναγιώταρο και Παναγιώτη Ηλιόπουλο, έχει αποφασιστεί η άρση της ασυλίας, ενώ την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για να εξετάσει το θέμα, ενώ θα ακολουθήσει η παραπομπή του ζητήματος προς ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Πηγή Φωτογραφίας: Fosphotos.com / Παναγιώτης Τζάμαρος

The post Ισχυρά τα σενάρια για απαγόρευση της Χρυσής Αυγής μετά το πόρισμα που «καίει» δεκαέξι βουλευτές appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα