Ηλεκτρονικό Ναρκοεμπόριο

Έμποροι πουλάνε ναρκωτικά μέσω ίντερνετ, με συγκεκριμένο λογισμικό για να μη τους εντοπίζει η αστυνομία,το οποίο διασφαλίζει την απόλυτη μυστικότητα της συναλλαγής μεταξύ εμπόρου και αγοραστή.

Ο ιστότοπος αυτός, με όνομα ”Silk Road” (ο Δρόμος του Μεταξιού), δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί μέσω των γνωστών μηχανών αναζήτησης καθώς δεν δίνουν κανένα αποτέλεσμα.

“Η σκοτεινή ατμόσφαιρα στριμώχνεται σε μία γωνία του Διαδικτύου, στο “Darknet” για την εισαγωγή στο οποίο απαιτείται

το λογισμικό ‘Tor’ που εξασφαλίζει την απόλυτη ανωνυμία σε κάθε περιήγηση” γράφει η δημοσιογράφος της “Ελευθεροτυπίας“. Το ίδιο σύστημα χρησιμοποιούσαν Ιρανοί ακτιβιστές για να ανταλλάσσουν με απόλυτη ασφάλεια πληροφορίες , και στους Κινέζους μπλόγκερ να παρακάμπτουν τη λογοκρισία.

Σύμφωνα με την “Ελευθεροτυπία” ο ενδιαφερόμενος μπορεί να περιηγηθεί σε μια απαγορευμένη ζώνη, χωρίς κανόνες, χωρίς έλεγχο και το κυριότερο χωρίς κανείς να γνωρίζει τι κάνει ο άλλος και ποιος είναι.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας “Stampa” ο λεγόμενος Δρόμος του Μεταξιού, μοιάζει λίγο πολύ με το Amazon. Φωτογραφίες του “εμπορεύματος”, τιμές, αξιολογήσεις, χρόνος παράδοσης όπως και διάφορες λειτουργικές λεπτομέρειες. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της ιταλικής εφημερίδας που λέει: “Εδώ και λίγες μέρες έχουν εξαφανιστεί τα όπλα, όλα τα υπόλοιπα όμως διακινούνται κανονικά“, όταν λέει όλα τα υπόλοιπα εννοεί φάρμα, παραισθησιογόνες ουσίες, πλαστά διαβατήρια αλλά και πορνογραφικό υλικό.

Οι συναλλαγές γίνονται με Bitcoin, ηλεκτρονικό νόμισμα που δεν αφήνει ίχνη, αν και πρακτικά αρκεί μια πιστωτική κάρτα. Επόμενο στάδιο είναι η αποστολή του “εμπορεύματος” το οποίο μπορεί και να μην γίνει στην ώρα της μέχρι να κριθεί ασφαλής η συναλλαγή απο τους εμπόρους.

Οι Αρχές σε πολλές χώρες συνεργάζονται και έχουν διαπιστώσει προς το παρόν ότι δεν πρόκειται για μικρούς εμπόρους αλλά για οργανωμένους μεγαλοεμπόρους με άκρες σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Πανεπιστημίου Πίτσμπεργκ, ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε 1,5 εκατ.ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2012, αυτά τουλάχιστον κατάφεραν να βγάλουν στο φως τα υπόλοιπα…βρίσκονται στο σκοτάδι ενός παράλληλου σύμπαντος που κανείς…δεν έχει πρόσωπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα