Η Γερμανια πετυχε το απολυτο ρεκορ εξαγωγων

Εξαγωγές ύψους σχεδόν 100 δισ Ευρώ -σε ένα μήνα- πέτυχε τον Νοέμβριο, η γερμανική οικονομία. Ποτέ άλλοτε οι Γερμανοί δεν εξήγαγαν περισσότερα σε διάστημα ενός μήνα. «Ξεπεράστηκε το ρεκόρ των 98,7 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2012», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2012, οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Παρ’ όλα αυτά, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας μειώθηκε αισθητά, καθώς ακόμη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι εισαγωγές, οι οποίες ενισχύθηκαν απροσδόκητα κατά 2,9 %. Έτσι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας μειώθηκε τον

Οκτώβριο στα 17,9 δισ. ευρώ από 20,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Αναλυτές αξιολογούν θετικά την εξέλιξη αυτή. «Το τέταρτο τρίμηνο ξεκίνησε καλά», σχολιάζει ο Κρίστιαν Σουλτς από την Berenberg Bank, όπως αναφέρει το Spiegel.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εισαγωγές αυξάνονται καθώς οι επιχειρήσεις επενδύουν περισσότερα και τα νοικοκυριά καταναλώνουν περισσότερο. «Πρόκειται για μια καλή είδηση για την ευρωζώνη», είπε ο Σουλτς, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης της νομισματικής ένωσης.

Στις συνέπειες που έχει η εξέλιξη αυτή στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, εστιάζει και ο οικονομολόγος της HSBC, Στέφαν Σίλμπε. «Οι εμπορικοί εταίροι επωφελούνται από την ανάκαμψη στη Γερμανία». Οι νέοι αριθμοί, σύμφωνα με τον ίδιο, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι μελλοντικά η ανάπτυξη της Γερμανίας δεν θα καθορίζεται πλέον σε τόσο μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές.

The post Η Γερμανια πετυχε το απολυτο ρεκορ εξαγωγων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα