Η Ευρώπη συναντάει τον ΣΥΡΙΖΑ

Συνάντηση που “έσπασε τον πάγο”, όπως χαρακτηριστικά θα μπορούσε να πει κανείς, μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο της Βουλής, με συμμετέχοντες το οικονομικό επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας κρούσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ. Η εν λόγω

συνάντηση ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από τους κκ. Ι. Δραγασάκη, υπεύθυνο της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής και της Επιτροπής Προγράμματος, Γ. Σταθάκη, υπεύθυνο της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου στον τομέα της Ανάπτυξης, Ευκλ. Τσακαλώτο, υπεύθυνο της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου στον τομέα της Οικονομίας καθώς και τον υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής του Συνασπισμού κ. Ι. Μηλιό, παρουσίασε στον εκπρόσωπο της ΕΕ το οικονομικό πρόγραμμά του καθώς και τις θέσεις για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, επισημάνθηκε στον κ. Ράιχενμπαχ ότι

1. Η κρίση λαμβάνει επικίνδυνες κοινωνικές διαστάσεις, καθώς πλήττει ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού. Μάλιστα, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζήτησε από τον κ. Ράινχεμπαχ να συμπεριλάβει στην έκθεσή του ειδικό κεφάλαιο που θα αφορά στις κοινωνικές επιπτώσεις της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.

2. Η εφαρμογή του προγράμματος της εσωτερικής υποτίμησης όχι μόνο δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις ανάκαμψης, αλλά οδήγησε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και λήψης νέων μέτρων, πλήττοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

3. Η ύφεση είναι εκτός ελέγχου. Η υλοποίηση άμεσων μέτρων για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, αποτελεί ζήτημα επείγουσας προτεραιότητας για να ανακοπεί η καθοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

4. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να έχει σταθερές επαφές με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

«Στη συνάντηση έγινε ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο των πάγιων διατυπωμένων θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και με δεδομένη την άποψή του για την αποτυχία του υλοποιούμενου προγράμματος στο δημοσιονομικό και αναπτυξιακό πεδίο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα