Η χρυσή Ελληνίδα των hedge funds που «ψηφίζει» Κύπρο

Φιλική για την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παραμένει η Κύπρος, παρά την αύξηση του εταιρικού φόρου από 10% σε 12,5% όπως προβλέπει η απόφαση του Eurogroup, λέει σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Bloomberg η Ελενα Αμβροσιάδου, διευθύνουσα σύμβουλος της Ikos, από τα αποδοτικότερα hedge fund

διεθνώς, με έδρα -από το 2006- στη Λεμεσό.

Η 54χρονη μάνατζερ επισημαίνει ότι η αναλογία κόστους – αποτελέσματος στην Κύπρο δεδομένων και των καλών υποδομών για επιχειρήσεις με υψηλές τεχνολογικές απαιτήσεις, παραμένει από τις υψηλότερες στην ΕΕ. «Η συζήτηση για το ευρώ και το μέλλον του είναι πάντοτε επίκαιρη και χρειάζεται πολιτική βούληση για να φύγει από την ατζέντα. Ωστόσο δεν θεωρώ πως αποτελεί πρόθεση κανενός η απομάκρυνση της Κύπρου από το ευρώ», επισημαίνει η επικεφαλής του fund.

Η κ. Αμβροσιάδου κάνει κριτική στη συμφωνία για την Κύπρο λέγοντας ότι τόσο η απόφαση όσο και ο τρόπος ανακοίνωσης της ερμηνεύτηκαν από αρκετούς ως κίνηση της Ευρωζώνης που δεν άφηνε εναλλακτική λύση στη χώρα. Ακριβώς για αυτό τον λόγο, προκάλεσε την εντύπωση ότι θα υπάρξουν παρόμοιες δράσεις σε Ισπανία και Ιταλία καθώς και στις τράπεζες της περιφέρειας που βρίσκονται σε αδύναμη θέση. «Δεν νομίζω ότι ήταν αυτή η εντύπωση που ήθελαν να δώσουν, αλλά αυτό κατάλαβε ο κόσμος».

Ωστόσο, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει, να κάνει η Κύπρος, όπως η ανάγκη για θεσμικές αλλαγές. Εκτός από το πακέτο σωτηρίας, πρέπει να υπάρξει και στρατηγικό πλάνο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο σε τομείς όπως εκπαίδευση, και υποδομές. Δεν πρόκειται για τις τράπεζες, όπως αναφέρει, αλλά για το ίδιο το μέλλον της Κύπρου. Θέτει μάλιστα τον εξής προβληματισμό : «Είτε αφήστε την Τράπεζα Κύπρου να καταρρεύσει είτε πουλήστε την σε όποιον ενδιαφέρεται να την αγοράσει. Όσο γρηγορότερα καταπιεί κάποιος το πικρό χάπι τόσο το καλύτερο».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φιντικάκης

Εφημερίδα: Τα Νέα

Keywords
Τυχαία Θέματα