Η Αθήνα γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής καθιερώθηκε από τον υπουργό πολιτισμού Ζακ Λανγκ, στο Παρίσι, το 1982, και πέρασε τα γαλλικά σύνορα το 1985, με την Αθήνα, ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, να γίνεται η πρώτη – εκτός Γαλλίας- πόλη, στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή της Μουσικής.

Στα επόμενα χρόνια, η Ημέρα της Μουσικής έγινε ένας πραγματικός θεσμός, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γεγονός που διεξάγεται κάθε χρόνο, στις 21 Ιουνίου,

πρώτη ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, σε περισσότερες από 22 χώρες.

Κάθε χρόνο, αυτήν την ημέρα, επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορα άλλα μέρη, παρουσιάζοντας συναυλίες από όλο το μουσικό φάσμα.

Στα πλαίσια αυτού του εορτασμού, διοργανώνονται και φέτος ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις, και σε διάφορους χώρους της Αθήνας.

Εθνικός Κήπος

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με διευθυντή τον Ανδρέα Τσελίκα και σολίστ τη μεσόφωνο Ινές Ζήκου, στις 6 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, θα πραγματοποιήσει συναυλία, με ένα πρόγραμμα που, προσαρμοσμένο στη χαρούμενη διάθεση της ημέρας, περιλαμβάνει πασίγνωστες μελωδίες, από τον Ζωρζ Μπιζέ έως τον Τζωρτζ Γκέρσουιν και έργα της παλαιότερης και πιο σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στον καταπράσινο κήπο του Μεγάρου, με έναρξη στις 8 το βράδυ και ελεύθερη είσοδο για το κοινό, η Χορωδία της ΕΡΤ, με διευθυντή τον Δημήτρη Μπουζάνη, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, με διευθυντή τον Ανδρέα Πυλαρινό, το Κουιντέτο τζαζ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και οι Swing Shoes, σε σύμπραξη με την Ειρήνη Δημοπούλου και τη Sugahspank, θα παρουσιάσουν χορωδιακή – σύγχρονη ελληνική και ξένη- μουσική, γνωστά και αγαπημένα τραγούδια, τζαζ αυτοσχεδιασμούς και έντονους ρυθμούς σουίνγκ.

Λόφος Φιλοπάππου

Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων θα παρασύρουν – με ελεύθερη είσοδο- το κοινό στους ρυθμούς της μουσικής, σε τρία διαφορετικά σημεία του Λόφου των Μουσών, με τη βραδιά να αρχίζει στις 8 το βράδυ, από την Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Λουμπαδιάρη, για μία ξενάγηση στον λόφο, όπου έζησε και τραγούδησε ο μυθικός ποιητής Μουσαίος.

Στη συνέχεια, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής θα υποδεχτεί το κοινό στη θέση «’νδηρο Πικιώνη», στις 8.30 το βράδυ, σε μια συναυλία έντεχνης μουσικής με αγαπημένα τραγούδια, ερμηνευμένα από τη Vivian Daglas και τον Κωνσταντίνο Μάτσικα. Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα καλωσορίσουν τον κόσμο στην Πνύκα, στις 9 το βράδυ, ενώ η Big Band του Δήμου Αθηναίων θα κλείσει τη βραδιά με μια συναυλία jazz μουσικής, στη θέση «Μπιενάλε», στις 9.

Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη

Στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος, στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ο συνθέτης και πιανίστας Μάριος Στρόφαλης θα συνευρεθεί μουσικά με τον σολίστ χρωματικής φυσαρμόνικας, Κώστα Βλαχόπουλο, μέλος του tango σχήματος «Duo de dos», σε ένα επιλεγμένο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει δικά του μεσογεια

Keywords
Τυχαία Θέματα