Η απόφαση της Γενεύης ΙΙ – Μπαν Κι Μουν: Έγινε ένα βήμα για την επίτευξη της ειρήνης στη Συρία

Μια ελπιδοφόρα απόφαση έλαβαν σήμερα στη Γενεύη II η κυβέρνηση και ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, καθώς συμφώνησαν να καθίσουν από κοινού στο τραπέζι των συνομιλιών, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τον τερματισμό του τριετούς εμφυλίου πολέμου που έχει καταστρέψει τη χώρα. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, δήλωσε μετά το τέλος των συζητήσεων πως και οι δυο πλευρές έκαναν ένα μικρό βήμα για την επίτευξη της ειρήνης.

«Ο τερματισμός αυτού του πολέμου και η ειρηνευτική διαδικασία θα είναι δύσκολη, όμως εδώ στο Μοντρέ κάναμε το πρώτο

μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να τερματιστεί η αιματοχυσία και να βρουν οι δυο πλευρές μια ειρηνική και δημοκρατική λύση. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να δράσουν με θάρρος και αποφασιστικότητα», τόνισε ο κ. Μουν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες κινδύνεψαν να μην γίνουν ποτέ, όταν οι αντιμαχόμενες πλευρές είχαν μια διπλωματική σύγκρουση για την τύχη και το μέλλον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε στη διάσκεψη ότι ήρθε η ώρα για τον Άσαντ «να ασχοληθεί επιτέλους με την πραγματικότητα». «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος, ούτε στη σκέψη του πιο τρελού ανθρώπου, ότι ο άνθρωπος που οδήγησε στο θάνατο και στην σύγκρουση χιλιάδες ανθρώπους, θα μπορούσε να επανακτήσει με νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο την εξουσία της χώρας. Όσοι τον υποστηρίζουν πλέον, να ξέρουν ότι κρατάνε ένα ολόκληρο το έθνος σε ομηρία», δήλωσε ο Κέρι.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ αλ Μοαλέμ, χαρακτήρισε τρομοκράτες τους ξένους και αρνήθηκε να εγκαταλείψει το βάθρο του ομιλητή, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του κ. Μουν. «Ζείτε στη Νέα Υόρκη, ζω στη Συρία έχω το δικαίωμα να δώσω τη δική μου εκδοχή των πραγμάτων. Μετά από τρία χρόνια ταλαιπωρίας, αυτό είναι δικαίωμά μου», τόνισε.

«Η ανεξάρτητη Συρία θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τη θέση της, χωρίς να λάβει υπόψη τις δηλώσεις και τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από πολλούς. Αυτές οι αποφάσεις είναι αποκλειστικά συριακές και τέτοιες θα παραμείνουν. Αν πραγματικά ανησυχείτε για την ανθρωπιστική κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης στη Συρία, σταματήστε να μας εμποδίζετε, σταματήστε να προμηθεύετε με όπλα τη Συρία και σταματήστε να υποστηρίζετε τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Αλ Μουαλέμ.

Δεν πρέπει να παραληφθεί ότι, ενώ οι συνομιλίες διεξάγονταν, νέες συγκρούσεις αναφέρθηκαν σε Δαμασκό, Χάμα, Χαλέπι και τη νότια επαρχία της Ντέρα.

The post Η απόφαση της Γενεύης ΙΙ – Μπαν Κι Μουν: Έγινε ένα βήμα για την επίτευξη της ειρήνης στη Συρία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα