Η αλήθεια για τις τράπεζες…

Tου ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Κεραυνοί και αστραπές έπεσαν πάνω στο e-marketdeals όταν, πριν από 17 μέρες προειδοποιούσε τους επενδυτές μικρομετόχους του ελληνικού χρηματιστηρίου ότι είναι εντελώς πρώιμος ο ενθουσιασμός τους για τις τραπεζικές μετοχές.

«Πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει προς το παρόν να απολαύσουν το χρηματιστηριακό πάρτι στον τραπεζικό κλάδο και να ανησυχήσουν αργότερα για τη διάλυση της αξίας των μετοχών τους. Η αλήθεια είναι ότι το Χρηματιστήριο είναι προεξοφλητικός μηχανισμός που ποτέ δεν προειδοποιεί για τους φόβους και τις ελπίδες που καλλιεργεί» κατέληγε το άρθρο του e-marketdeals.gr

το οποίο προκάλεσε τόσες αντιδράσεις, από τους γνωστούς αγνώστους της ελληνικής κεφαλαιαγοράς…

Xθες που ανακοινώθηκε επισήμως, το περιεχόμενο της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία ρυθμίζεται το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όλοι οι επενδυτές μικρομέτοχοι των τραπεζών, κατάλαβαν ότι έχουν πολλά να δουν ακόμη προτού λάμψει ο ήλιος της ανακεφαλαιοποίησης.

Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ρυθμίζει θέματα ανάληψης μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ζητήματα που αφορούν τις υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες, καθώς και τους τίτλους παραστατικούς δικαιωμάτων κτήσης μετοχών.

Σήμερα όλοι οι επενδυτές γνωρίζουν επισήμως πως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνει μέσω της έκδοσης μετοχών και μετατρέψιμων ομολόγων, με όρο να έχουν δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) τουλάχιστον 6%.

Οι νέες μετοχές θα εκδοθούν με έκπτωση 50% έναντι της μέσης χρηματιστηριακής τιμής τους 50 ημέρες πριν την έκδοση. Με απλά λόγια ουδείς σημερινός μέτοχος έχει κίνητρο να ανεβεί η αξία της μετοχής του μέχρι την αύξηση κεφαλαίου. Τα ομόλογα θα έχουν ετήσια απόδοση 7%, προσαυξανόμενη κατά 50 μονάδες βάσης ετησίως και θα μετατρέπονται σε μετοχές ύστερα από πέντε χρόνια.

Με πιο απλά λόγια τα συνολικά κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 27 δισ. Η κεφαλαική ενίσχυση θα γίνει με κοινές μετοχές ενώ προφανώς αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα η προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες. Αν κάποια τράπεζα δεν μπορέσει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 10% των απαιτούμενων κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές, τότε, στην πράξη, η τράπεζα θα περάσει στον ολοκληρωτικό έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Έτσι οι σημερινοί μέτοχοι των τραπεζών κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά την περιουσία τους καθώς δεν θα έχουν δικαίωμα αποπληρωμής της κρατικής συμμετοχής για να ανακτήσουν τον έλεγχο. Οι ιδιώτες που θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις θα αποκτήσουν το δικαίωμα αγοράς (warrant) 9 μετοχών του ΤΧΣ για κάθε 1 μετοχή που θα αποκτήσουν με την αύξηση κεφαλαίου.

Δεν υπάρχει αρνητικό ή θετικό πρόσημο, όσον αφορά τη Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτοί είναι οι όροι ανακεφαλαιοποίησης. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Τώρα που η Ελλάδα κλείνει τ

Keywords
Τυχαία Θέματα