ΓΣΕΒΕΕ: «Όχι» στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Τα πυρά της κατά της κυβέρνησης, εξαπέλυσε η ένωση των επαγγελματοβιοτεχνών, λέγοντας ότι αγνοεί επιδεικτικά τόσο τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων της αγοράς και των εργαζομένων, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση νομοσχεδίου για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

«Μια τέτοια ρύθμιση δεν θα έχει καμιά θετική επίδραση, ούτε στην αγορά (ζήτηση), ούτε και στην απασχόληση, ούτε στην κοινωνία γενικότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της ΓΣΕΒΕΕ.

Παράλληλα,

αναφέρεται σε έρευνας κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιανουάριος 2013), σύμφωνα με την οποία οι έμποροι σε συντριπτικά ποσοστά (85%) αποδοκιμάζουν το ενδεχόμενο ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές.

Όπως υποστηρίζει, «το Υπουργείο Ανάπτυξης εμμένει στην επιλεκτική προώθηση αιτημάτων θεσμικών και μη θεσμικών συνομιλητών του, εκπρόσωποι των οποίων έχουν αναλάβει εσχάτως ρόλους εμπειρογνωμόνων και εντεταλμένων συμβούλων, συνεπικουρώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου».

Στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει ανάγει σε επιστήμη τις «ακούσιες» διαρροές στα ΜΜΕ, όποτε επιχειρεί να προωθήσει πρωτοβουλίες που εναντιώνονται στην κοινή λογική, στο δημόσιο συμφέρον και εξυπηρετούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αναπτυξιακή Τράπεζα μικρομεσαίων

Ανάλογη πρακτική διαρροών, σημειώνεται, ακολουθεί το υπουργείο εκτός από το θέμα των Κυριακών και στην πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ για ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω της ανασυγκρότησης Συνεταιριστικών Τραπεζών και του εκσυγχρονισμού του θεσμικού τους πλαισίου, σε μία προσπάθεια επίλυσης του κρίσιμου για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων προβλήματος ρευστότητας».

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση των μκρομεσαίων και των εμπόρων, όπως σημειώνεται, θα αξιοποιηθεί:

α) η σύνδεση των Συνεταιριστικών Τραπεζών με τις τοπικές οικονομίες,

β) η εμπειρία και οι δυνατότητες άντλησης κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και

γ) η συμμετοχή των Συνεταιριστικών Τραπεζών στην υλοποίηση του προγράμματος Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας, άνω των 2 δισ. ευρώ που αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα