Γνώριζε η καγκελαρία από το 1999

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό “Stern”, η Καγκελαρία ήταν ενήμερη από το 1999 για τους κινδύνους της εισόδου της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Το περιοδικό, μάλιστα, επικαλείται εσωτερικά έγγραφα από την Καγκελαρία και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά, η Eurostat ήδη στις αρχές του 1999, σε δύο έγγραφά της, προειδοποιούσε την Επιτροπή για πιθανά παραποιημένα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, αλλά οι προειδοποιήσεις «αποκρούστηκαν».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Eurostat, στις 12 Μαΐου 1999, είχε αποστείλει σημείωμα προς τον Ιβ Τριμπό ντε Σιλγκί, Επίτροπο για Οικονομική και Νομισματική πολιτική, αναφέροντας πως η ελληνική κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει πιθανότατα τις μεταβιβαστικές πληρωμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου, με τρόπο παράτυπο, να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού.

Η απάντηση που έλαβε ήταν: «Υποθέτω ότι η Eurostat ούτε σχεδιάζει διορθώσεις στους αριθμούς ούτε επιθυμεί να συνεχίσει την συζήτηση για το θέμα αυτό».

Στη συνέχεια, στις αρχές του 2000, η Καγκελαρία διέθετε σειρά αρνητικών εισηγήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, με προειδοποιήσεις για το μεγάλο αναλογικά εμπορικό έλλειμμα, τη μεγάλη εξάρτηση από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, αλλά και για τους κινδύνους που απειλούν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Τόνιζαν ότι η χώρα δεν ήταν έτοιμη για το «σοκ της εισόδου στην Ευρωζώνη».

Αναφορά γίνεται και στον τότε Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος όποτε είχε ερωτηθεί, παρέπεμπε στην θετική ψήφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αναφέρεται δε ότι αν και ζητήθηκε το σχόλιό του για τα νέα στοιχεία, αρνήθηκε να τοποθετηθεί. Το ίδιο συνέβη και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα