Γιούνκερ: Καμία ανάπτυξη για την Ελλάδα όσο δανείζεται και συντηρεί εσωτερικές συντεχνίες

Σε χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και το οποίο διοργανώθηκε από το δίκτυο «Euranetplus» διεξήχθη η δεύτερη προεκλογική αναμέτρηση των τεσσάρων κυρίων υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μετά τη χθεσινή, πρώτη – ιστορική – τηλεμαχία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Μάρτιν Σουλτς από τους Σοσιαλιστές, ο Γκι Φέρχοφσταντ από τους Φιλελεύθερους και Δημοκράτες, και η Σκα Κέλερ από τους

Πράσινους απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από 15 κράτη-μέλη της Ένωσης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απών ήταν ο υποψήφιος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, κ. Αλέξης Τσίπρας, ενώ οι κορυφαίοι υποψήφιοι εστίασαν σε πέντε θεματικές ενότητες -ανεργία, ενέργεια, κινητικότητα εργαζόμενων, μέλλον της ΕΕ, εξωτερική πολιτική. Μιλώντας για την «Ελλάδα της κρίσης» και τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται, οι παραβρισκόμενοι εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις:

«Χρειάζεται μια ριζική αλλαγή στην πολιτική της ίδιας της Ελλάδος. Δεν γίνεται να υπάρξει ανάπτυξη με συνεχώς καινούργια δανεικά» δήλωσε ο κ. Φέρχοφσταντ, ενώ και ο κ. Γιούνκερ συμφώνησε πως «δεν γίνεται μια χώρα να στοχεύσει στην ανάπτυξη, έχοντας ως μοντέλο το δανεισμό, για να συντηρεί εσωτερικές συντεχνίες».

Ο κ. Φέρχοφσταντ τόνισε πως ο πραγματικός λόγος για τα προβλήματα της Ελλάδας δεν είναι η ΕΕ, αλλά το σαθρό πελατειακό κρατικό σύστημα. Με κλειστές αγορές, με επαγγέλματα που προστατεύονται από το κράτος και με συντεχνίες που ακόμα δεν έχουν καταλάβει πως χρειάζεται μια ριζική αλλαγή του ελληνικού κράτους..

Ενώ η κυρία Κέλερ υποστήριξε πως η λιτότητα δεν απέδωσε, αλλά κατέστρεψε το ευρωπαϊκό όνειρο. «Στην Ελλάδα έχουμε φαινόμενα ανθρώπων να μην μπορούν να πληρώσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και έχουμε αύξηση της παιδικής θνησιμότητας.

Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, δηλαδή στην Ε.Ε., τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αυτό οφείλεται στις εσωτερικές ανισορροπίες της Ε.Ε.» όπως η ίδια επισήμανε. Μαζί της συμφώνησε και ο Μάρτιν Σουλτς που τόνισε ότι: «Η Ευρώπη δεν δημιουργήθηκε μόνο για να διασφαλίσει την ειρήνη, αλλά και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών».

Οι υποψήφιοι δήλωσαν για άλλη μια φορά την αντίθεση τους στην έκδοση ομολόγων και τόνισαν πως: «Σε έναν ιδανικό κόσμο, ίσως να ήταν η λύση, αλλά δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο». Χρειαζόμαστε πρώτα περισσότερη ενοποίηση» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, ενώ και ο Γκι Φέρχοφσταντ δήλωσε πως, ενώ είναι υπέρ των ευρωομολόγων, θεωρεί πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για ένα τέτοιο βήμα.

Η ανεργία θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα της Ε.Ε., σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, ο οποίος υποστήριξε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει την ανεργία, καθώς οι πολιτικές απασχόλησης αφορούν τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και τόνισε πως η Επιτροπή θα πρέπει να δώσει κίνητρα για την κινητικότητα των εργαζόμενων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Δεν δημιουργούν οι πολιτικοί θέσεις εργασίας. Θέσεις εργασίας δημιουργούν οι επιχειρήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Η υποψήφια με τους Πράσινους, κυρία Σκα Κέλερ, υποστήριξε πως η ΕΕ μπορεί να θέσει το πλαίσιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, υπογραμμίζοντας πως ο προϋπολογισμός της Ένωσης ήταν μια χαμένη ευκαιρία προς αυτόν το σκοπό. «Η μείωση των κονδυλίων για πράσινη ενέργεια σημαίνει λιγότερες θέσεις εργασίας» υποστήριξε η κυρία Κέλερ, η οποία επανέλαβε πως η στροφή της ΕΕ στην πράσινη ενέργεια μπορεί να δημιουργήσει 6.000.000 θέσεις εργασίας.

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

The post Γιούνκερ: Καμία ανάπτυξη για την Ελλάδα όσο δανείζεται και συντηρεί εσωτερικές συντεχνίες appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα