Γιατί θα πληρώσουμε –και φέτος- ακριβά το πετρέλαιο θέρμανσης

Μέσα στις επόμενες 40 μέρες οι Έλληνες πρέπει να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο θα θερμανθούν φέτος το χειμώνα. Όσοι ελπίζουν σε κάποια ξαφνική, προεκλογική επιφοίτηση κυβερνητικής αλληλεγγύης ώστε να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, δυστυχώς θα απογοητευτούν.

Ο ΕΦΚ που επιβάλλεται είναι ο χαμηλότερος νόμιμος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσοι διεκδικούν κατάργηση της εξομοίωσης του

ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, επειδή από φέτος έχει εγκατασταθεί σε όλα τα πρατήρια καυσίμων στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου «εισροών-εκροών», αγνοούν το γεγονός ότι -μετά από αγώνες των συνδικαλιστών τους- οι πρατηριούχοι πέτυχαν παράταση μέχρι το 2014.

Το σύστημα έχει εγκατασταθεί μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σε κάποιες άλλες μεγαλουπόλεις θα εγκατασταθεί σύντομα, αλλά τα πρατήρια καυσίμων της περιφέρειας διεκδίκησαν και κέρδισαν το δικαίωμα να μην ελέγχονται ηλεκτρονικά –και αποτελεσματικά – μέχρι το 2014.

Είχαν –και έχουν- την κρυφή ελπίδα για μια τελευταία μπάζα φέτος διακινώντας άλλο πετρέλαιο στις μεγαλουπόλεις και άλλο στην επαρχία.

Φυσικά σύστημα «εισροών-εκροών» στα διυλιστήρια δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί επομένως ο έλεγχος της διακίνησης λαθραίου πετρελαίου δεν είναι ακόμη απόλυτος και αποτελεσματικός.

Και φέτος λοιπόν το χειμώνα, οι Έλληνες θα πληρώσουν ακριβά την αδυναμία του Κράτους να ελέγξει την παρανομία.

Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει λαθρεμπόριο, όλοι αναγνωρίζουν τις οικονομικές και κοινωνικές του επιπτώσεις, συνειδητοποιούν ότι με την εξομοίωση το κίνητρο των λαθρεμπόρων αδρανοποιείται.

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: Γιατί να πληρώσουν –και φέτος- ακριβά οι Έλληνες την αδυναμία του Κράτους να κάνει τη δουλειά του;

Πολλοί θα απαντήσουν με τη συνήθη εύκολη απάντηση: «Φταίνε τα Μνημόνια».

Ωστόσο ο στόχος του μέτρου της εξομοίωσης του ΕΦΚ για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, δεν είναι δημοσιονομικός. Το μέτρο βοήθησε στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου που ήταν ο βασικός στόχος, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένο από δημοσιονομικής πλευράς, δεν εξυπηρετεί το Μνημόνιο.

Τα έσοδα από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 97% το 2012 και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν επιπλέον 23% το 2013. Ωστόσο, η αύξηση αυτή υπερκαλύπτεται από την πτώση των εσόδων από ΦΠΑ αφού μειώθηκε η κατανάλωση δραματικά και οι Έλληνες χρησιμοποίησαν πέρυσι όλες τις νόμιμες ή μη εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης…

Η κυβέρνηση απαντά με τη διεύρυνση των κριτηρίων για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης και την προ-καταβολή του από τον Οκτώβριο ώστε να απαλύνει τις επιπτώσεις. Σε μια κοινωνία όπως η ελληνική όπου η ψύχραιμη συζήτηση και η συνεννόηση δεν αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό είναι προφανές ότι το επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική πολιτική. Σε μια πολυκατοικία με 30 διαμερίσματα, οι μισοί που δικαιούνται επιδόματος θα θελήσουν ίσως να προμηθευτούν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης οι υπόλοιποι ωστόσο θα βρουν την ευκαιρία να λύσουν παλιές προσωπικές διαφορές και θα αρνηθούν να καταβάλλουν έστω και το ελάχιστο τίμημα συμμετοχής.

Η λύση με την προκαταβολή του διευρυμένου επιδόματος θέρμανσης είναι προφανώς η καλύτερη δεν είναι ωστόσο κοινωνικά δίκαιη. Κρυώνουν και αυτοί που το οικογενειακό τους εισόδημα είναι μεγαλύτερο των 30.000 Ευρώ ετησίως…..

Το ΙΟΒΕ πραγματοποίησε μια έρευνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με την κατάργηση ή τη διεύρυνση των κριτηρίων, στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, διατηρείται ο αποκλεισμός του λαθρεμπορίου και ταυτόχρονα ενισχύονται τα έσοδα και βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών. Ταυτόχρονα περιορίζονται οι αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις στο περιβάλλον από την καύση βιομάζας και ακατάλληλων υλικών για θέρμανση…

Keywords
Τυχαία Θέματα