«Ο Μικρός Έλληνας»: Το νέο μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη

Μυθιστόρημα
«Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ»
Του Βασίλη Αλεξάκη

Εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ

Η επιστροφή του Βασίλη Αλεξάκη στην Ελλάδα σηματοδοτεί παράλληλες δραστηριότητες με τη συγγραφή του. Θα του επιτρέψει να συνεχίσει τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής που ξεκίνησε φέτος και γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α Κυψέλη, 2130040496 (το επόμενο θα διεξαχθεί από 8 έως 14 Ιανουαρίου 2014).
Μέσα

στα σχέδια του είναι επίσης η δημιουργία ενός χώρου, αντίστοιχου με αυτόν που υπάρχει στο Παρίσι, όπου οι άστεγοι να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους, ένα είδος καφενείου της απόλυτης μοναξιάς.

«Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ», το καινούργιο βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη, γνωρίζει μεγάλη ανταπόκριση και συνεχίζει να βρίσκεται στις πρώτες επιλογές του αναγνωστικού κοινού. Πρωτοκυκλοφόρησε στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2012 και στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ.

Υπάρχουν άραγε όρια ανάμεσα στον κόσμο της φαντασίας και αυτόν που θεωρούμε πραγματικό; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που απασχολεί τον αφηγητή του Μικρού Έλληνα, έναν συγγραφέα προσωρινά ανάπηρο που περιφέρεται κούτσα-κούτσα στον περίφημο παρισινό κήπο του Λουξεμβούργου. Εκεί συναντά όλους τους ήρωες της παιδικής του ηλικίας, είτε επειδή σύχναζαν στον κήπο, όπως ο Γιάννης Αγιάννης και ο Λυσιέν ντε Ρυμπαμπρέ, το κεντρικό πρόσωπο των Χαμένων ψευδαισθήσεων του Μπαλζάκ, είτε επειδή κατοικούσαν στα πέριξ, όπως οι Τρεις Σωματοφύλακες, είτε επειδή εμφανίζονται στο κουκλοθέατρο που λειτουργεί εκεί, όπως ο Μιχαήλ Στρογκόφ, ο Ροβινσώνας Κρούσος, ο Δον Κιχώτης.
Το Λουξεμβούργο παραπέμπει τον συγγραφέα στον κήπο της Καλλιθέας, όπου μεγάλωσε, και όπου τον περιμένει ο Γιώργος Θαλάσσης, το θρυλικό παιδί-φάντασμα, που, γερασμένο πια, μονολογεί για τη σημερινή κρίση της Ελλάδας. Όπως σε όλα τα περιπετειώδη μυθιστορήματα, ο θάνατος είναι κι εδώ παρών, υπό τη μορφή μιας λευκής μαριονέτας που συνεχώς μεγαλώνει, όπως ακριβώς και η Αλίκη του Λιούις Κάρολ. Ο αφηγητής αναρωτιέται μήπως ανήκει κι ο ίδιος στα μυθιστορηματικά πρόσωπα, δεδομένου ότι η μοίρα τον οδηγεί εντέλει, όπως και τον Αγιάννη, στους υπονόμους του Παρισιού.
Ο Μικρός Έλληνας κέρδισε το Βραβείο Γαλλικής Γλώσσας που απονέμει από το 1986 επιτροπή ακαδημαϊκών με την υποστήριξη της πόλης Μπριβ, και ο γαλλικός Τύπος υποδέχτηκε με ενθουσιασμό και θερμά σχόλια τη νέα δουλειά του Βασίλη Αλεξάκη.

ISBN 978-960-256-711-1
Σελίδες 312
Τιμή χωρίς ΦΠΑ: 16,50 €

Το χιούμορ είναι το εργαλείο που αμβλύνει τις οδυνηρές γωνίες της συγκίνησης – ειδικά όταν ο ιστορικός χρόνος εισβάλει στο ευφρόσυνο πλασματικό σύμπαν του κήπου του Λουξεμβούργου κουβαλώντας μαζί του πρωταγωνιστές όχι μυθιστορημάτων αλλά δελτίων ειδήσεων.
ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΟΥΖΕΛΗ – tovima.gr, 16/9/2012

Ο Μικρός Έλληνας μπορεί να γράφτηκε στη Γαλλία, αλλά στην καρδιά του ζωντανεύουν ακόμη και οι Αγανακτισμένοι. Ρόλο ανταποκριτή εδώ κρατάει ο Γιώργος Θαλάσσης, το θρυλικό παιδί – φάντασμα. Μυθιστορηματική αδεία ο Μικρός Ήρως εμφανίζεται γερασμένος, δικαιούχος μιας πενιχρής σύνταξης, φαρμακωμένος από τον εγκλωβισμό της Ελλάδας στους δανειστές της, γεμάτος άχτι για τη Γερμανία, “που εξακολουθεί να μας χρωστά μια πολεμική αποζημίωση”.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 12/6/2013

Ένα βιβλίο που συνδυάζει την πραγματικότητα με τη φαντασία, την αθωότητα με την ωριμότητα και κυρίως τον αποχαιρετισμό σε ένα τόπο και την επιστροφή στην πατρίδα.
ΕΛΣΑ ΣΠΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ – ΤΟ ΧΩΝΙ, 7/7/2013

Με το βραβείο γαλλικής γλώσσας για το σύνολο του έργου του και το μυθιστόρημα Ο Μικρός Έλληνας στις αποσκευές του, ο σπουδαίος Έλληνας συγγραφέας αφήνει πίσω του το Παρίσι και επιστρέφει μόνιμα στην Ελλάδα της κρίσης.
ΜΥΡΤΩ ΤΣΕΛΕΝΤΗ – ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ, 6/7/2013

Ομολογώντας ότι από μικρός έμαθε να ονειρεύεται όχι τη νύχτα αλλά τη μέρα, ο συγγραφέας ανοίγει μια μαγική πύλη σε έναν απέραντο φανταστικό κόσμο, όπου όλοι οι κλασσικοί ήρωες των παιδικών μας χρόνων σπάνε τα όρια ανάμεσα τη λογοτεχνία και τη ζωή.
naftemporiki.gr

Είναι το πιο εσωτερικό, υπαρξιακό και ταυτόχρονα αυτοσαρκαστικό μυθιστόρημα που έγραψε τα τελευταία χρόνια.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ – ΤΑ ΝΕΑ, 8,9/6/2013

Τα σύνορα μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, επινόησης και ρεαλισμού, παρελθόντος και παρόντος ο Αλεξάκης τα έχει καταργήσει και όπως χαρακτηριστικά λέει: «δεν ξέρω αν υπάρχει ζωή έξω από το μυθιστόρημα, μέσα είμαι βέβαιος ότι υπάρχει».
ΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ – tovima.gr, 12/6/2013

Νοσταλγία και χιούμορ, οι αναμνήσεις από τα παιδικά χρόνια, οι θησαυροί της εμπειρίας, η διαρκής αναζήτηση μέσω της τέχνης αλλά και ο εφιάλτης του θανάτου, που γίνεται αισθητός με τη μορφή μιας λευκής μαριονέτας, διατρέχουν το καινούργιο μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη.
ΠΑΡΗ ΣΠΙΝΟΥ – Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 12/6/2013

Keywords
Τυχαία Θέματα