Γείτονες στο Καστρί ο γιος του τέως και η οικογένεια Παπανδρέου

Μόνιμη στέγη στο ιστορικό Καστρί βρήκαν ο πρίγκιπας Νικόλαος και η σύζυγός του, Τατιάνα Μπλάτνικ.

Στο ίδιο μέρος βρίσκονται τα σπίτια της οικογένειας Παπανδρέου και διαμένει ο πρώην πρωθυπουργός. Πλέον οι νυν γείτονες ανταλλάσσουν ευγενικά «καλημέρα», διερωτώμενοι προφανώς για τα παιχνίδια της μοίρας που έφερε τους απογόνους δύο πρώην ορκισμένων αντίπαλων οικογενειών στο κατώφλι της ίδιας πόρτας.

Η γειτνίαση μελών οικογενειών όπως εκείνων των Παπανδρέου

και Γλύξμπουργκ σε αλλοτινές, φορτισμένες ιστορικά εποχές θα φάνταζε τουλάχιστον αδιανόητη, αν όχι ένα άνοστο αστείο.

Σήμερα, που τα πάντα έχουν έρθει τούμπα σε κάθε επίπεδο ζωής, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό, ατομικό και ηθικό, το να μπαίνει από την ίδια πόρτα ο γιος του τέως βασιλιά και να βγαίνει ο εγγονός του Γέρου της Δημοκρατίας, ανταλλάσσοντας ευγενικά χαιρετισμό, είναι απλά ένα γεγονός από αυτά που εντάσσονται πλέον στη σφαίρα των καθημερινών αξιοπερίεργων συμπτώσεων.

Σε αυτή τη σφαίρα των συμπτώσεων, εν μέσω στατιστικά απειράριθμων πιθανοτήτων, οι εκπλήξεις με νόημα δεν λείπουν σχεδόν ποτέ. Έτσι απρόβλεπτα, λοιπόν, στο 5,5 στρεμμάτων οικόπεδο στο Καστρί, ιδιοκτησίας της αδελφής του κ. Γιώργου Παπανδρέου, Σοφίας, προσγείωσε με τα καπρίτσια της η τύχη τον πρίγκιπα Νικόλαο και την ευειδή σύζυγό του Τατιάνα Μπλάτνικ, εγκαινιάζοντας στο σικ προάστιο τη μόνιμη εγκατάστασή τους στα πάτρια εδάφη.Η συγκεκριμένη έκταση εξάλλου κουβαλάει ένα βαρύ φορτίο συμβολισμών.

Εδώ πάρθηκαν πλείστες ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, εδώ κήρυξε τον Ανένδοτο ο Γέρος της Δημοκρατίας Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος μετά τέθηκε σε ισόβιο περιορισμό από τη χούντα. Στον ίδιο χώρο ζυμώθηκε το Σοσιαλιστικό Κίνημα επί Ανδρέα Παπανδρέου και γαλουχήθηκε ο μετέπειτα πρωθυπουργός του μνημονίου Γιώργος Παπανδρέου, ενώ εδώ μεγάλωσαν ο ίδιος και τα αδέλφια του. Η βίλα «Γαλήνη» στο Καστρί, η οποία συνδέθηκε από το 1928 με την οικογένεια Παπανδρέου, βρέθηκε κατά καιρούς στη δημοσιότητα και για άλλους λόγους, μικρότερης σίγουρα ιστορικής βαρύτητας και περισσότερο οικονομικής σημασίας.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι το οικόπεδο των 5,5 στρεμμάτων με την ημιτριώροφη οικοδομή που είχε κληρονομήσει από τον παππού της η αδελφή του πρώην πρωθυπουργού, Σοφία, είχε δοθεί αντιπαροχή πριν από επτά περίπου χρόνια στην κατασκευαστική εταιρεία του αρχιτέκτονα κ. Δημήτρη Αγιοστρατίτη – παραχωρώντας της μάλιστα το 50%. Είναι επίσης γνωστός και ο αγώνας που είχε δώσει η ίδια για να αποχαρακτηριστεί το Καστρί ως ακίνητο μεγάλης ιστορικής αξίας ώστε να προχωρήσει ανεμπόδιστα και χωρίς νομικά μπλεξίματα στην υλοποίηση της απόφασής της να οικοδομηθεί εκεί ένα μεγάλο και πολυτελές συγκρότημα κατοικιών με αποκλειστικό σκοπό την οικονομική εκμετάλλευσή του.

Μέσα σε αυτό το οικόπεδο, λοιπόν, δημιουργήθηκε ένα συγκρότημα που αποτελείται από δύο κτίρια, το καθένα από τα οποία διαθέτει τέσσερις κατοικίες, από 140 έως 300 τ.μ., ενώ κάποιες από αυτές εκτός από πισίνες διαθέτουν ακόμα και τζακούζι στις βεράντες τους.
Βάσει λοιπόν της συμφωνίας που είχαν από κοινού υπογράψει, το ένα κτίριο κράτησε η Σοφία Παπανδρέου, το οποίο και εκμεταλλεύεται εξ ολοκλήρου (κάποιες μεζονέτες πουλήθηκαν, ενώ άλλες τις νοικιάζει) και το άλλο ανήκει στον αρχιτέκτονα που ανέλαβε το χτίσιμο των ακινήτων στο οικόπεδο. Τμήμα μάλιστα αυτού του οικοπέδου και συγκεκριμένα η «Κατοικία ΙΙ» -όπως αυτή αναφέρεται στην πράξη σύστασης οριζόντιας/καθέτου ιδιοκτησίας- ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου. Στις 27 Δεκεμβρίου του 1990, όταν η Σοφία Παπανδρέου χώρισε το οικόπεδο των 5,5 στρεμμάτων σε τέσσερα τμήματα, ένα μεγάλο και τρία μικρότερα, τα οποία στο συμβόλαιο αναφέρονται ως «Κατοικία Ι», «Κατοικία ΙΙ», «Κατοικία ΙΙΙ» και «Κατοικία IV», πούλησε στον αδελφό της το δεύτερο κομμάτι της έκτασης αντί του ποσού των 4.300.000 δραχμών. Σε αυτό το οικόπεδο, έκτασης 640 τ.μ., ο πρώην πρωθυπουργός έχτισε στη συνέχεια με δάνειο την κατοικία των 368 τ.μ., που του ανήκει εξ ημισείας με τη σύζυγό του Αντα.

Ένας πρίγκιπας στο Καστρί

Όλα τα παραπάνω βέβαια, τόσο τα ιστορικά όσο και τα κατασκευαστικά, ουδόλως απασχόλησαν τον γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ούτε φυσικά τέθηκαν ως κριτήριο προκειμένου να στεγάσει τη νέα του ζωή στην Ελλάδα μαζί με τη σύντροφό του. Η άγνοια ή η αδιαφορία απέναντι στους συμβολισμούς, έτσι κι αλλιώς, δεν ακυρώνει την ιστορική αλήθεια ούτε καταργεί την οξύτατη αντιπαλότητα και τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ μοναρχίας και δημοκρατίας, όπως αυτή σφράγισε πολιτικά μια ολόκληρη εποχή στην Ελλάδα. Ωστόσο, στην απόφαση του Νικόλαου και της συζύγου του πρυτάνευσε η ανάγκη παρά η Ιστορία. Το προάστιο, η αισθητική του οικήματος, οι ανέσεις και κυρίως η ασφάλεια ήταν εκείνα τα οποία συνέβαλαν στην καθοριστική επιλογή τους να μεταφέρουν και να αδειάσουν τα πριγκιπικά μπαούλα και τις βαλίτσες σε σπίτι κληρονομιάς Παπανδρέου.

The post Γείτονες στο Καστρί ο γιος του τέως και η οικογένεια Παπανδρέου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα